Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Een schreeuw dat vrijheid wil bereiken in de bezette Azerbeidzjaanse provincie. Zo luidt de slagzin die directeur Gökalp Yamen en producer Günel Babayeva gebruiken voor hun nieuwe film 'Qarabag'. De film moet nog gemaakt worden en Yamen en Babayeva zijn op zoek naar sponsoren. Ze willen de gebeurtenissen van begin jaren ’90 in de provincie van Azerbeidzjan verfilmen. 
 

alt

Op 31 maart herdenken Azerbeidzjanen over de hele wereld hun leed van 31 maart 1918. Op die dag profiteerden Armeense opstandelingen van de chaos van de Eerste Wereldoorlog en begonnen massaal Azerbeidzjaanse burgers om te brengen. Het doel van deze massaslachting was het creëren van een homogeen gebied waarin Armeniërs de meerderheid zouden vormen.
 

alt

Je moet het maar durven: de leider van een terroristische organisatie associëren met ‘alom gerespecteerd’. Nieuwsportaal www.nu.nl durfde het aan. Het vertrek van Hamas-leider Khaled Mashaal werd op 21 januari als volgt geïntroduceerd:
 
“GAZA-STAD – Hamas-leider Khaled Mashaal stelt zich niet herkiesbaar. Dat heeft Hamas zaterdag bekendgemaakt. Wie de charismatische en alom gerespecteerde Mashaal moet opvolgen is nog ongewis. (…)”
 

Na de Europese Unie en de Afrikaanse Unie, komt er binnenkort waarschijnlijk een nieuwe internationale organisatie dat zich richt op de verschillende Turkstalige landen in de wereld. De eerste stappen daartoe werden eigenlijk al in 1992 gezet onder de Turkse president Turgut Özal, die zelf van Koerdische komaf was. Daarna kwam het project nooit echt van de grond; in de achttien jaar daarna werden maar negen bijeenkomsten georganiseerd en sinds mei 2001 tot september 2010 waren dat er maar twee.

 

Vraag een inwoner van Armenië waar de abrikoos vandaan komt en hij zal zonder aarzeling exclameren dat het uit “Armenië komt”. Een verwijzing naar de Latijnse naam van de abrikoos ‘Prunus Armeniaca’ zal hierbij zeker ook niet nagelaten worden.

In werkelijkheid komt de abrikoos oorspronkelijk uit het noordoosten van China in het gebied van de huidige Russisch-Chinese grens, waar de eerste abrikoos al lang voor Christus voorkwam. Tijdens de Han-dynastie (derde eeuw voor Christus) wordt er begonnen met het kweken van de abrikoos voor de handel. De bekende İndiase koning Kaniska (78-144) bracht de vrucht uiteindelijk naar İndia.