Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Om de zoveel tijd herinnert een staatsman in Turkije zich dat er nog andere republieken en volkeren zijn die ook Turks spreken en zichzelf beschouwen alszijnde ‘Turks’. Huidig Turks president Abdullah Gül leek het zich weer te herinneren toen hij Azerbeidzjan bezocht en meldde dat “er een onbetwistbaar feit bestaat, dat Turken en Azerbeidzjanen tot één en hetzelfde volk behoren.”

Gül deed er nog een schep bovenop door te stellen dat hij niet alleen Azerbeidzjan, maar alle Turkse landen in dit kader zag. De Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoğlu had eerder maand zijn ambtsgenoten in die landen uitgenodigd voor een bijeenkomst in Bodrum.

 

Mongolië heeft recent Turkije een opmerkelijk verzoek gedaan: het is op zoek naar 20.000 Turkse mannen die bereid zijn te huwen met Mongoolse vrouwen.

Het opmerkelijk verzoek komt van een land dat historisch gezien nog altijd steunt op de erfenis van Ghengis Khan en zijn imperium dat het grootste wereldrijk in de geschiedenis was. Toch is Mongolië momenteel met haar anderhalf miljoen vierkante kilometer aan grondgebied, maar slechts drie miljoen inwoners in problemen geraakt door een slinkende bevolking. Dat Mongolië mensen nodig heeft, is dus te begrijpen maar waarom specifiek uit Turkije?