Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Precies 120 jaar nadat de oud-Turkse inscripties op grafstenen in Mongolië zijn ontcijferd, worden er nog steeds antieke grafstenen van enkele duizenden jaren oud gevonden. Ongeveer 4-5 jaar geleden waren er letters uit het runenschrift gevonden op artifacten uit Mongolië, aldus hoogleraar in Turkse talen Prof. Dr. Mehmet Ölmez van de Technische Universiteit Yıldız in Istanbul.
 
Het runenschrift komt voor in Turkije, Rusland maar ook Scandinavië en IJsland. Het is nog onduidelijk wat het verband is tussen de verschillende landen en of de runenschriften in die landen verwant zijn.
 
In de zomer van 2013 zijn er nu weer Turkse grafstenen gevonden in Mongolië, volgens een verklaring van Japanse onderzoekers van 17 juli 2013. Daarin staat dat er op 4 juli 2013 twee grafstenen van ongeveer 3-4 meter zijn gevonden met daarop 20 zinnen aan runen. Deze 20 zinnen bestonden uit 2832 tekens, waarvan een deel nog ontcijfert dient te worden.
 
Het Japanse onderzoeksteam staat onder leiding van Takashi Osava. In de regio zijn ook onderzoekers uit Kazachstan, Duitsland en China actief op zoek naar nieuwe vondsten. De meeste van de vondsten dateren uit de beginperiode van de achtste eeuw. In die periode van het jaar 552 tot ongeveer 745 regeerde het Rijk der Göktürken in Centraal Azië, welk bestond uit nomadische Turkse strijders.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen