Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Mongolië heeft recent Turkije een opmerkelijk verzoek gedaan: het is op zoek naar 20.000 Turkse mannen die bereid zijn te huwen met Mongoolse vrouwen.

Het opmerkelijk verzoek komt van een land dat historisch gezien nog altijd steunt op de erfenis van Ghengis Khan en zijn imperium dat het grootste wereldrijk in de geschiedenis was. Toch is Mongolië momenteel met haar anderhalf miljoen vierkante kilometer aan grondgebied, maar slechts drie miljoen inwoners in problemen geraakt door een slinkende bevolking. Dat Mongolië mensen nodig heeft, is dus te begrijpen maar waarom specifiek uit Turkije?

Dit heeft alles te maken met de culturele band die beide volkeren met elkaar hebben. Turken en Mongolen zijn verre neven van elkaar en spreken zelfs een taal die enigszins op elkaar lijkt. Het Turks en Mongools zijn onderling te vergelijken zoals het Nederlands en Duits ook vergelijkbaar zijn. Het is niet direct verstaanbaar, maar toch zijn er veel overeenkomsten en kan het snel geleerd worden. De immense vlakten van Mongolië hebben tevens belangrijke historische monumenten, zowel voor de Turken als voor de Mongolen. Voor de Turken zijn dit vooral de Orhun-teksten, Göktürk Grafmonumenten en het feit dat de eerste Turken uit dat gebied kwamen. Door de Orhun-teksten en Göktürk Grafmonumenten is de eerste Turkse taal zelfs ontcijferd en bleek de Turkse taal minstens 3000 jaar oud te zijn. Ook het feit dat Ghengis Khan, de grote Mongoolse held, eigenlijk het kind van een Turkse nomadenmoeder en een Mongoolse vader was, alsmede het feit dat Ghengis daardoor de officiële schrijftaal van zijn imperium hield op het Turkse dialect Oeigoers en het merendeel van zijn leger bestond uit Turkse soldaten, speelden een rol bij de Turks-Mongoolse toenadering.

Andersom noemen Mongoolse staatshoofden Turkije steevast “hun derde buurland”, terwijl er ongeveer vijf landen tussen Turkije Mongolië zitten. Mongolië doelt dan ook vooral op de culturele, linguïstische en historische link die tussen beide volkeren is. Alhoewel Mongolië ingeklemd zit tussen China en Rusland, wil het met haar “derde buurland” Turkije de banden aanscherpen. Met de Centraalaziatische koers van Turkije hebben beide landen een gemeenschappelijk doel om de regio uit de handen van de Chinezen en Russen te houden, althans uit de invloedssfeer van die twee grootmachten. Hiermee maakt Turkije nogmaals haar ambitie waar om de nieuwe grootmacht van de 21ste eeuw te worden.

 

Reacties   

 
#1 Mustafa 18-04-2011 13:15
Dat Turkije linguïstisch verbonden is aan Mongolië en andersom, is al bekend.
Deze twee landen zijn hard bezig om hun oude steppenbanden te herstellen. Het enige wat ze doen is (simpelweg) samenwerken, zo gaan Turkije en Mongolië samenwerken op het gebied van energiebronnen. Turkije gaat zelfs een stap verder met het openen van een Turks college in Ulaan Bator.

Hierdoor kunnen ze wellicht herinneringen ophalen aan hun oude banden.
www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1121214&title=mogolistan-ile-turkiye-arasinda-isbirligi-anlasmasi-imzalandi
 
 
#2 Mustafa 18-04-2011 13:17
Hoewel dit nieuwsbericht slechts een grap is, waren er wel (zeer) gemotiveerde jongeren aanwezig voor het Mongoolse consulaat in Ankara. Dit allemaal binnen één dag. Arme jongens wisten niet dat het hier om een grap ging.
www.medyafaresi.com/haber/35180/yasam-damat-adaylarina-kotu-haber-mogolistan-erkek-istemiyor-mu.html
www.nkfu.com/mogolistan-turkiyeden-20-bin-erkek-istiyor/
 
 
#3 Mustafa 18-04-2011 13:18
Het Mongoolse consulaat gaf als antwoord: leuk nieuws maar wij hebben al mannen zat, we hebben gewoon een bevolkingstekort.
De Mongoolse overheid, moedigt in eigen land jonge stellen aan om kinderen te krijgen. Daarentegen krijgen ze economische hulp voor het onderhouden van hun kinderen.

Dan maar op de ouderwetse manier daten!
 
 
#4 ali 29-08-2011 10:22
Ik wist niet dat Ghengis Khan zijn moeder Turks was en dat zijn leger voornamelijk uit Turken bestond. In welke bronnen kan ik jouw beweringen terugvinden??? Bedankt alvast....
 
 
#5 Armand Sag 30-08-2011 16:48
@ali

Dit zijn geen "beweringen", dit is vrij algemeen bekend. Je kan kijken naar werken van Zeki Velidi Togan (historicus en turkoloog), Julius Klaproth (historicus en linguist), Yılmaz Öztuna (Büyük Türkiye Tarihi) maar ook:

Jean-Paul Roux, Genghis Khan and the Mongol Empire (New York 2002)

Leo de Hartog, Russia and the Mongol Yoke 1221-1502 (London 1996)

John Man, Genghis Khan (London 2005)

Stephen Turnbull, Genghis Khan & the Mongol Conquests 1190-1400 (Oxford 2009)

etc. etc.
 
 
#6 zeliss 16-02-2012 12:48
Ik wist niet dat Ghengis Khan zijn moeder Turks was en dat zijn leger voornamelijk uit Turken bestond! Weer wat erbij geleerd
 
 
#7 vadimchuk157a 19-02-2022 23:35
It is now obviously, that the new model of organizational activity provides to the wide circle (specialists) participating in forming of ideas on an exit from the folded situation. http://ise.md/user/pavel263m/
 
 
#8 vadimchuk157a 19-02-2022 23:48
Everyday practice shows that further development of different forms of activity creates all necessary pre-conditions in order to ratify forms of influence. http://crystal-angel.com.ua/user/vitalij450j/
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen