Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

In een lijst die op basis van het Bruto Nationaal Inkomen van 2008 gerangschikt is, staat op nummer 20 het onbekende lid het ‘verborgen Turkije’, dat hiermee 8 van de nieuw toegetreden Europese landen achter zich laat.

Alhoewel de relatie tussen de Europese Unie en Turkije er één is van vallen en opstaan, valt het meteen op dat binnen de grenzen van Europa er al een ‘Turkije’ aanwezig is. Het gaat hierbij om de Turkse gastarbeiders woonachtig in Europa, die gezamenlijk een jaarlijks inkomen hebben waarmee ze acht van de nieuw tot de Europese Unie toegetreden landen achter zich laten.

Het ‘verborgen Turkije’ heeft een bevolking van 5,2 miljoen, die gezamenlijk een Duurzaam Nationaal İnkomen (DNİ) hebben van 83,9 miljard euro. Dit bereiken die 5,2 miljoen mensen met 124.500 ondernemingen die gezamenlijk een productiecapaciteit hebben van 622.500 goederen. Geen één van de kandidaatlidstaten van de Europese Unie hadden de beschikking over een dergelijk grote economie en/of bevolkingsaantal als dit ‘verborgen Turkije’.

Turkije komt zonder dit ‘verborgen Turkije’ momenteel met 441 miljard euro al op de zevende plek, net onder Nederland dat zesde staat, in een ranglijst qua Bruto Binnenlands Product in de Europese Unie. In het eerste kwartaal van 2010 had Turkije tevens een economisch groei van 11,7% van haar Bruto Binnenlands Product. En aangezien Turkije de zes na grootste economie van de Europese Unie heeft, zal het Anatolische land na EU-toetreding tezamen het ‘verborgen Turkije’ waarschijnlijk ruim boven Nederland in de top 5 met Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië plaatsnemen.

 

Login of registreer om een reactie te plaatsen