Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Een goed punt zette mijn collega İris Kip  naar voren tijdens haar artikel over Dirk Kuyt. In dat artikel verhaalde ze over de transfer van Kuyt naar de Turkse topclub Fenerbahçe. Vrijwel direct werd Fenerbahçe in de Nederlandse media neergezet als een tweederangs voetbalclub, vergelijkbaar met Arabische clubs.

Ik kan het dan ook niet laten om te reageren op İris, of beter gezegd; om haar aan te vullen. In haar artikel kaart ze namelijk het aspect van de Arabische clubs aan maar gaat ze er niet in door. Het verschil tussen Arabische en Turkse voetbalclubs is gigantisch groot.
 
Zo hebben Turkse voetbalclubs al decennialang succes op het internationale toneel; dit was al in de jaren ‘60 toen Fenerbahçe de Balkan Cup won. Vergis je niet, dit was in de tijd van Rode Star Belgrado, Hongarije en Puskas; veel zwaardere tegenstanders dan West-Europa. 
 
Ook op het gebied van nationale elftallen, springt Turkije er altijd tussenuit. Zo won Turkije met 6-1 van İran, 4-0 van Egypte, 7-0 van Zuid-Korea et cetera. Het niveau van Turkije steekt er dus ver bovenuit, en tsja; dat Turkije tientallen jaren terug in 1954 nog met 7-2 van West-Duitsland verloor, dat geeft dan weer aan dat Turkije toen iets achterliep. Momenteel zit Turkije in hetzelfde rijtje.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen