Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt

Er wordt al lange tijd gespeculeerd dat Syrische rebellen worden bewapend en opgeleid door Turkije. De rebellen zien niet langer meer de noodzaak dit te verbergen. Onlangs verklaarde een Syrische vrouwelijke rebel, Thwaiba Kanafani die tot enkele maande terug nog in Canada woonde en kort geleden deelnam aan het Vrij Syrische Leger (VUL), openlijk door Turkije te zijn opgeleid.

 

altRusland blijft Bashar al-Assad maar steunen. Dit terwijl de Syrische dictator verantwoordelijk is voor de dood van duizenden landgenoten, die zich durven te verzetten tegen zijn bloeddorstige regime.

Waarom, zult u zich wellicht afvragen, doet Rusland dit? Wat is de gedachte achter het beleid van Vladimir Poetin? Wat hoopt hij hiermee te bereiken?

 

Zo af en toe krijgt het Turks-Koerdisch vraagstuk een nieuwe dimensie, vooral als de steden Mosul, Kerkük en Erbil in Noord-Irak erbij worden betrokken. Waarom dan eigenlijk? Welnu, toen het Osmaanse Rijk zich overgaf na de Eerste Wereldoorlog in 1918, waren er veldslagen waar de Osmaanse Turken als overwinnaars uit de bus gerold kwamen. De overwinning bij Gallipolli (1915) en bij Kut (1916) waren de belangrijkste. 
 

Volgens de Syrische president Assad ligt de schuld voor de toenemende vijandige sfeer tussen Syrie en Turkije bij de Turkse premier Erdoğan. In een interview met de Turkse krant Cumhuriyet meldde Assad dat “het eigenlijk er simpel is. Syrië heeft momenteel nog steeds de precies exacte betrekkingen met Iran, Libanon en Irak”. Volgens Assad kwam dat omdat hij in recente jaren niks veranderd was.
 

alt

Gisteravond werden er opeens artikelen online gezet waarin gesteld werd dat Ahmed Shafik de presidentsverkiezingen van Egypte heeft gewonnen.

Volgens 'regeringsbronnen' ontving Shafik uiteindelijk 50,7% van de stemmen. Zijn tegenstander in de tweede ronde, de Islamist Mohammed Morsi, moest het doen met 49,3%.

De uitslag doet nogal... controversiëel aan.