Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt

De spanningen nemen razendsnel toe in Egypte. Waar jonge Egyptenaren - seculiere liberalen en leden van de Moslimbroeders - enkele maanden nog hoopten dat ze nooit meer te maken zouden krijgen met het regime van Hosni Mubarak lijkt er nu een contrarevolutie gaande van loyalisten van de oude (en comateuze) dictator.

Kort na de presidentsverkiezingen die onlangs werden gehouden riepen zowel Ahmed Shafik - oud-premier van Mubarak - als Mohammed Morsi - lid van de Moslimbroederschap - zichzelf uit tot de winnaar. Vandaag horen we als het goed is wie er gelijk heeft: de loyalist of de Islamist.

 

alt

Bashar al-Assad is nu al maandenlang bezig om zijn eigen volk uit te moorden. Ieder dorp en iedere stad die zich ook maar een beetje tegen hem durft te verzetten wordt keihard aangepakt: tanken rollen er door de straten, terwijl scherpschutters demonstranten op klaarlichte dag executeren.

Het westen roept al evenlang dat het zo allemaal niet kan en dat de Syrische dictator 'onacceptabel' bezig is. Hij zou moeten aftreden of de oppositie tenminste tegemoet moeten komen.

 

alt

Het oude verhaal herhaalt zichzelf: geef Arabieren democratie en ze zullen vrijwel onmiddelijk kiezen voor een streng Islamitisch regime. 

Volgens de Moslim Broederschap heeft 'hun' kandidaat, Mohammed Morsi, er een eerste plaats uit gesleept bij de eerste vrije verkiezingen in Egypte ... ooit

Het goede nieuws is dat Morsi zich niet al meteen 'president' mag noemen. De kans dat een meerderheid (50% of meer) van de kiezers daadwerkelijk op hem heeft gestemd is miniem te noemen.

 

Onlangs verscheen het opvallende verhaal van de Ierse videokunstenaar Nicky Larkin die zijn anti-Israël standpunt flink heeft moeten bijstellen. Opvallend, want bijna de gehele kunstwereld in Ierland stelt zich op tegen Israël. Van een Ierse kunstenaar wordt verwacht dat hij boycots tegen Israël tekent, een PLO-sjaal draagt en luid tekeer gaat tegen de bezetting. Ook Nicky Larkin was zo’n kunstenaar. De vrijheid van meningsuiting is onder Ierse kunstenaars een groot goed, maar dan wel een éénrichtings mening, zo ondervond hij.
 

Tariq al-HashimiIk vrees onderhand met grote vrezen dat het weer eens helemaal mis dreigt te gaan in Irak. Zo bericht de Engelstalige editie van Zaman (Today's Zaman) dat Tariq al-Hashemi president Nouri al-Maliki van machtsmisbruik beschuldigt.

Al-Hashemi is een soenniet. Daarnaast is hij vice-president van zijn land. Ondanks zijn hoge positie - of misschien dankzij zijn hoge positie - heeft zijn grootste rivaal, de sjiiet Al-Maliki, onlangs een arrestatiebevel tegen hem doen uitgevaardigd.