Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt

Ik zal nooit begrijpen waarom premier Recep Tayyip Erdogan het nodig vond om alle banden met Israel door te snijden. Natuurlijk, de twee staten zijn het wel eens oneens met elkaar, maar dat hoeft een vruchtbare samenwerking niet in de weg te staan.

Jarenlang ging dat inderdaad goed. Turkije en Israel werken al langere tijd, met name militair, samen. Opeens kwam daar echter een eind aan, vooral doordat de huidige premier van Turkije zijn persoonlijke opvattingen en belangen niet kon scheiden van de belangen van zijn land. 

 

alt

Daar zal Bashar al-Assad even van onder de indruk zijn, zeg.

De Syrische president staat er immers om bekend dat hij zich veel gelegen laat aan de mening van 'de internationale gemeenschap'.

Of toch niet?

Hoe het ook zij: De Telegraaf kopte gisteren dat waarnemers van de Arabische Liga zowaar zijn aangekomen in Syrie. Zij moeten erop toezien dat Assad "zich inspant om het escalerende geweld te stoppen".

 

alt

Wie kan Bashar al-Assad van de troon stoten? Dat is de vraag die veel Midden-Oosten experts op dit moment bezighoudt. Assad blijft zijn eigen bevolking namelijk op grote schaal afslachten. De ene na de andere dissident wordt opgepakt, in de gevangenis gesmeten en gemarteld. Andere leden van de oppositie worden genadeloos afgeschoten. Elke dag weer verdwijnen er tientallen tegenstanders van het regime.

 

alt

Vanaf de eerste dag van het premierschap van Recep Tayyip Erdogan is Turkije zich steeds sterker gaan richten op het oosten. De banden met Europa, Amerika en Israel zijn rap verslechterd, terwijl de regering van de AK Parti steeds hechtere banden heeft aangeknoopt met Arabische regimes. Erdogan nam het zelfs een tijdlang op voor de waanzinnige ayatollahs die het voor het zeggen hebben in Iran, terwijl het democratische Israel het continu moest ontgelden. 

 

Vandaag veroorzaakte acht gelijktijdige aanvallen van de Koerdische terreurgroep PKK ruim 24 doden; daarnaast waren er nog 18 gewonden te betreuren, allen in de zuidoostelijke Turkse provincie Hakkari. Hakkari vormt de grens tussen Turkije, Irak en Iran; waarbij Koerdische terroristen uit Noord-Irak vaker de grens oversteken om aanslagen te plegen in Turkije en Iran.