Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

In Bagdad was de wereld in de ochtend van 20 maart 2003 getuige van de Amerikaanse en Engelse bombardementen. Het klonk nog harder dan de gebedsgezangen van de diverse moskeeën. De meeste mensen in de islamitische wereld zijn van mening dat de godsdienstoorlogen tussen de christenen en de moslims niet voorbij zijn. Ze zeggen namelijk dat er in dat geval nog maar één godsdienst zou zijn, alsmede vrede op de wereld. Men kan dit opvatten als een koude of een warme oorlog, maar de heftigste en wreedste oorlogen zijn vaak de godsdienstoorlogen.

 

Er is in Nederland niet veel bekend over Azerbeidzjan, dat terwijl het een land is dat volop in de media staat. Azerbeidzjan komt meestal in het nieuws als verstrekker van olie en/of gas aan haar buurland Turkije. Onlangs werd een dergelijk Azerbeidzjaans-Turks overeenkomst gesloten dat Turkije ruim 300 miljoen dollar per jaar in het laatje zou brengen. De twee landen zouden zo ook een machtblok kunnen vormen tegen de energievoorziening in de Europese Unie.

Het Turks-Azerbeidzjaanse contact is te verklaren door hun verwantschap op het gebied van taal, cultuur en afkomst. Zowel Turkije als Azerbeidzjan bestaat namelijk uit Turken en heeft als officiële taal Turks. In Azerbeidzjan spreekt men ook wel van ‘Azeri-Turken’ en ‘Azeri-Turks’ en/of ‘Azerbeidzjaans’, terwijl het in linguïstisch opzicht vergelijkbaar is met het Nederlands en het Vlaams. Veel experts maken dan ook geen officieel onderscheid tussen het Turks en het Azeri-Turks en zien het als één en dezelfde taal.

 

Turks Noord-IrakAlhoewel Noord-Irak onder sommige kringen steeds meer bekend staat als ‘het autonome gebied Koerdistan’, lijkt deze benaming in praktijk fout te zijn. Door toenemende invloed van Turkije, lijkt het gebied steeds meer op een deelgebied van Turkije.

Zo is 80% van alle levensmiddelen en ander soort materialen/goederen in Noord-Irak, afkomstig van Turkse bedrijven. Maar ook in Noord-Irak zelf zijn meer dan 1000 Turkse ondernemingen actief. In Süleymaniye zijn Turkse bedrijven zoals Doğan, Özboy en İstikbal niet te missen, op vrijwel elk hoek prijkt een filiaal. Maar ook uitbreidingen komen voor rekening van Turkse bouwbedrijven. Zo zijn twee viaducten, het vliegveld en de universiteit van Süleymaniye door Turkse ingenieurbedrijven opgeknapt, vernieuwd en uitgebreid. Zelfs de uitvoer van olie en gas uit Noord-Irak, kan bijna alleen maar via de Turkse Nabucco-pijpleiding gerealiseerd worden.