Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Het bericht dat Nederland voortaan op producten gaat bijhouden of het uit Israel komt of nederzettingen in Palestina, is regelrechte discriminatie. Dat beweren Yigal Palmor van het Israelische Ministerie van Buitenlandse Zaken, en de Israëlische vicepremier Eli Yishai. Zij worden bijgestaan door Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).
 

alt

Mohammed Morsi, de gloednieuwe president van Egypte - en een Islamist pur sang, maar dat zal u onderhand weten - heeft zich onlangs uitgesproken tegen de Franse militaire interventie in Mali. Volgens de Moslimbroeder zal de interventie er alleen maar voor zorgen dat de situatie escaleert; niet alleen in Mali zelf, maar ook daarbuiten, in de gehele regio.

 

alt

Hoe ziet een post-Assad Syrië eruit? Dat is de vraag die heel veel journalisten en bloggers bezighoudt. Kan Syrië verenigd blijven? Of staat er een nieuwe burgeroorlog voor de deur als Assad opstapt? Wie wint de uiteindelijke machtsstrijd, liberale seculieren, socialisten, of soennitische extremisten die actief gesteund worden door de Moslimbroederschap en Al Qaeda?

 

alt

Na alle ellende van de afgelopen jaren, met name in het Midden-Oosten, is het tijd om het buitenlands beleid van westerse landen, en dan natuurlijk van Nederland, grondig te herzien. De pro-actieve rol die we de afgelopen tien jaar hebben geprobeerd te spelen is weinig effectief gebleken of, erger nog, contraproductief. Tijd om daar iets aan te doen.

Na de aanslagen van 11 september 2001 was het 't hele westen duidelijk: we konden onze handen niet langer afhouden van het Midden-Oosten.

 

alt

De westerse media doen maar al te vaak alsof de strijd in Syrië tussen een slechte macht gaat - te weten president Assad - en een goede - te weten de 'rebellen'. Deze duidelijke tegenstelling maakt het het conflict  heerlijk overzichtelijk: het zijn de good guys tegen de bad guys. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen aan wiens kant jij moet staan.