Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

altVN-Vredesmacht die door de rebellen werden vastgehouden zijn afgelopen maandag  veilig in Israël aangekomen. De woordvoerster wilde niet hierop reageren, echter werd er in een Israëlische krant gerapporteerd dat 21 Filippijnse blauwhelmen door Israëlische troepen terug naar hun uitvalsbasis werden begeleid.


De vredessoldaten, onderdeel van UNDOF (UN Disengagement Observer Force) die sinds 1974 toezicht houdt op de demarcatielijn tussen Israël en Syrië, werden zaterdag vrijgelaten door de rebellen die vechten om de Syrische president Bashar al-Assad ten val te brengen.

De mannen waren gehouden in het dorp Jamla, ongeveer 10 km van de Jordaanse grens met Syrië. De Verenigde Naties zeiden dat ze waren gevangen genomen door 30 rebellen.

Het was niet meteen duidelijk waarom de blauwhelmen eindigden in Israël, maar logistiek gezien zou het veilig voor hen zijn om terug te keren naar hun belangrijkste commandopost via Israël.

De woordvoerster weigerde commentaar te geven op het verslag op de website van de krant Maariv waarin vermeld werd dat de Israëlische soldaten de Filippino's hebben begeleid via een bus van de Jordaan naar hun basis in de Golan.

De krant zei dat Israël, die al bezorgd is over de twee jaar durende burgeroorlog in Syrië, nu ook bezorgd is dat het incident met de vredesmacht zou kunnen leiden tot de terugtrekking van de troepen uit UNDOF.

Slachtingen in Syrië

De door de VN-benoemde commissie heeft bewijs verzameld van slachtingen in Syrië. Uit de Quweik rivier in Aleppo zijn er 34 lijken getrokken. Hiermee is het lijkenaantal die sinds eind januari op de oevers van de rivier gevonden zijn gestegen naar 80.

De oppositie zegt dat regeringstroepen verantwoordelijk zijn. De door de VN-benoemde commissie verwijt beide kanten voor het niet genoeg doen om burgers te beschermen in Syrië, waar 2,5 miljoen mensen ontheemd zijn en nog eens 1 miljoen zijn gevlucht naar buurlanden als vluchtelingen.
 

 

Login of registreer om een reactie te plaatsen