Fout

De uitspraken van Groenlinks-voorzitter Bas Nugteren zijn verkeerd gevallen bij veel mensen. Eind 2011 bleek Bas Nugteren tijdens een gesprek met organisatoren van een receptie en borrel, gevraagd te hebben of er ook Turken zouden komen. Toen er geantwoord werd met “Alle uitgenodigde mensen hebben de Nederlandse nationaliteit”, was Nugteren niet tevreden en antwoordde hij lachend “Ja... Maar zijn het Turken?”.
 
Hiermee heeft hij de woede van veel mensen op zijn hals gehaald. Critici noemen hem nu een racist en anderen hebben verklaard ook last te hebben gehad van zijn handelingen. Bas Nugteren blijkt ruim twintig jaar zijn functies bij de Universiteit Utrecht als Hoofd Algemeen Bestuurlijke Zaken en Bestuurssecretaris van het College van Bestuur misbruikt te hebben vanwege zijn anti-Turkse sentimenten.
 
Zo probeerde hij een lezing over Turkije te verpesten door de audiokabels op het laatste moment niet beschikbaar te stellen en serveerde hij de Turkse ambassadeur in Nederland varkensvlees in plaats van zalm. Medewerkers van de catering verklaarden later dat de zalm klaar was en achter in de keuken stond maar niet geserveerd werd.
 
De anti-Turkse sentimenten van Bas Nugteren zijn ook opgemerkt door een extern beveiligingsbedrijf dat met hem samengewerkt heeft. Zij verklaarden “zich niet op hun gemak te voelen” door de vragen die Bas Nugteren aan ze liet vragen door zijn medewerkers van de Universiteit Utrecht omtrent Turken.