Fout

alt

Er is momenteel een immense discussie gaande over of Turks verboden is in Nederland. De aanleiding is de 18-jarige Denizhan Murat Üresin uit Amsterdam die op het Cosmicus Montessori Lyceum zat. Hij werd van school gestuurd wegens het praten van Turks binnen het schoolterrein. Wegens taalachterstanden zou de school al zijn leerlingen verplicht hebben om tijdens schooluren alleen maar Nederlands te praten binnen het schoolterrein. Dit betekent dat het praten van Turks in de kantine tijdens de pauze, of zelfs het praten van Turks op het schoolplein buiten het schoolgebouw, verboden is.
 
Kritiek op Üresin is er vooral uit de Turks-Nederlandse hoek. Onderzoek laat namelijk blijken dat de Cosmicus Montessori Lyceum uit Amsterdam een school is dat banden heeft met de Fethullah Gülen-beweging. Oftewel, de school is weliswaar een Nederlandse school maar wordt gerund door Turkse Nederlanders. Door het verhaal van Üresin is zowel de school als de Gülen-beweging in een kwaad daglicht komen te staan onder Turken in Nederland. Als tegenreactie is de Gülen-beweging nu een lastercampagne begonnen tegen Üresin.
 
Zo is er een website opgericht om karaktermoord te plegen op Üresin. Op de website wordt onder andere privé-informatie over Üresin gedeeld en worden zijn facebook- en twitter-berichten verzameld. Zo zou Üresin al op twee andere scholen gezeten en een ‘notoir vervelend leerlingetje’ zijn. Dit doet er echter allemaal niet toe. Ook ik heb bijvoorbeeld op meerdere middelbare scholen gezeten en ook ik was zeer vervelend als puber. Geeft dat anderen het recht om mij nu te beledigen? Nee toch zeker? Ook ik kreeg als tiener erg veel waarschuwingen van docenten dat ik geen Turks moest praten binnen het schoolgebouw. Straf en gesprekken heb ik erdoor gehad maar van school gestuurd? Nee, dat niet. Wellicht is het politieke klimaat in Nederland inmiddels zo verhard dat de straffen ook steeds zwaarder worden. Het zou zomaar eens kunnen.
 
De anti-Üresin-website staat op naam van de 37-jarige Murat Baran. Hij is de directeur van Stichting Dialoog Academie, wat een andere organisatie van de Gülen-beweging is. Het is eigenlijk van het zotte dat een man van 40 jaar oud, de behoefte voelt om een puber publiekelijk zwart te maken. Naar mijn weten corrigeert een volwassen persoon, kinderen door met ze te praten en niet door websites op te richten. De ruzie krijgt een nieuwe dimensie als blijkt dat Üresin een fervent anti-AKP- en pro-Atatürk-aanhanger is, terwijl de Gülen-beweging bekend staat om de sterke sympathieën voor de regerende AKP-partij in Turkije. De vraag is dan ook of de Gülen-beweging anders had gereageerd op Üresin als hij van een andere (niet aan Gülen gerelateerde) school in Nederland was gestuurd wegens het praten van Turks en pro-AKP was? Dat is dan meten met twee maten.
 
Nu is deze ordinaire ruzie inmiddels uitgegroeid tot een kleine rel, maar wordt de kern vergeten. Waarom meldt Cosmicus niet gewoon dat “ze inderdaad een verbod hebben op het spreken van Turks en andere talen buiten het Nederlands om, maar dat dit ze opgelegd is door het Ministerie van Onderwijs in Nederland”? Zo wordt de kern van het probleem namelijk besproken. Noch Cosmicus, noch Baran ontkennen namelijk dat er een landelijk verbod is in Nederland op het spreken van andere talen tijdens schooluren. 
 
Nu is dit verbod nog enigszins te begrijpen, maar is het wel frappant dat Nederlandse parlementariërs dezelfde wet in Turkije sterk bekritiseren omdat daar Koerden er de dupe van worden. Er is in dit verband consistentie nodig; is de wet nu nodig of niet? Indien Nederland deze wet wil toepassen, en daartoe heeft het alle recht, dan is het hypocriet om precies dezelfde wet elders op de wereld af te keuren. Of de officiële taal moet gesproken worden en alle andere talen niet, of alle talen moeten vrijelijk gesproken kunnen worden. Men kan niet eisen dat er verschillende regels gelden voor precies dezelfde situaties in Turkije en Nederland.
 
Men zou zich hierop moeten concentreren in plaats van het privéleven van een 18-jarige leerling om te spitten op zoek naar sensatie.