Fout

GroenLinks is de laatste jaren steeds meer onder druk komen staan wegens de politiek incorrecte handelingen van zijn leden. Dat blijkt uit onderzoek. In de laatste periode zijn steeds meer politici van GroenLinks in opspraak geraakt wegens hun opvattingen, vooral die opmerkingen die over allochtonen in Nederland gingen.
 
In Turkse media kwam voormalig GroenLinks-Europarlementariër Joost Lagendijk zes jaar geleden in opspraak toen hij verdacht werd van anti-Turkse uitspraken, maar dit liep destijds met een sisser af. Dit was echter niet het geval met het Bredase gemeenteraadslid Selcuk Akinci (of Selçuk Akıncı) en voormalig kamerlid Britta Böhler.
 
Selcuk Akinci kwam voor het eerst in het nieuws toen hij in 2006 harde en snerende opmerkingen maakte naar andere Turks-Nederlandse politici. Die zouden "onder invloed van Turks nationalisme" staan en Atatürk zou "een fascistische dictator zijn". Voor veel Turken is Atatürk hun nationale held, te vergelijken met Willem van Oranje in Nederland. Akinci kreeg dan ook een golf aan reacties over zich heen van verontwaardigde Turkse Nederlanders, vooral toen bleek dat Akinci eerder ook al anti-Turkse uitspraken had gedaan. Kort daarna werd hij fractievoorzitter voor de GroenLinks in Breda. Door veel Turkse Nederlanders werd dit geïnterpreteerd als "een feit dat alleen anti-Turkse politici hogerop komen binnen GroenLinks". Akinci wordt ook gezien als de ultieme knuffelallochtoon wegens zijn seksuele geaardheid alsmede het feit dat zijn vader Turks en zijn moeder Nederlands is.
 
Na Akinci bleek ook voormalig kamerlid Britta Böhler een sterk uitgesproken anti-Turks karakter te hebben. Dit bleek onder andere toen zij als advocaat PKK-terroristenleider Abdullah Öcalan besloot te verdedigen en daarna enkele publicaties schreef over Turkije. Daarin waren sterke anti-Turkse, pro-Koerdische en pro-PKK passages te zien. De PKK is een terreurgroep met meer dan 40.000 doden op zijn geweten en is als zodanig erkend door Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika.
 
Het is dan ook niet verrassend dat GroenLinks-politici Mustafa Özcan / Mustafa Ozcan (Amersfoort) en Mesut Çavuşoğlu / Mesut Cavusoglu (Utrecht) uit de fractie van GroenLinks zijn gestapt. Özcan is daarbij zelfs verder gegaan als eenmans­fractie Lijst Özcan. 
 
De perikelen rond GroenLinks en hun anti-Turkse uitspattingen lijken nog niet tot een eind te zijn gekomen. AIP zal de ontwikkelingen verder in de gaten houden.