Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Nederland lijkt nog steeds krampachtig om te gaan met zijn gewelddadige verleden als kolonisator van Indonesië. Dat blijkt uit de onderhandelingen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de nabestaanden van het Indonesische Sulawesi. De onderhandelingen zijn namelijk stukgegaan omdat Nederland slechts tienduizend euro per weduwe wil betalen.
 
De schikking wordt door velen afgedaan als lachwekkend. In 1947 doodden Nederlandse militairen vele Indonesiërs, wiens vrouwen en kinderen daarna een hongerbestaan moesten leiden. Tien van die nabestaanden eisen nu een schadevergoeding, welke logischerwijs enkele miljoenen euro’s zou moeten zijn. Nederland wil echter niet hoger gaan dan tienduizend euro.
 
Ook benadrukt Nederland dat het geen excuses in het openbaar wil maken voor de wandaden van Nederlandse militairen in Indonesië in 1947. De zaak gaat niet om de politionele acties in het algemeen, waarbij 150.000 Indonesiërs gedood werden door Nederlandse militairen (die zelf maar 5000 man verloren), maar om een specifiek geval in Sulawesi (destijds Zuid-Celebes). De politionele acties zelf (1945-1949) worden in Nederland nog fel ontkend en zijn door ultranationalistische sentimenten onder het Nederlandse volk volkomen onbespreekbaar.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen