Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt

Eva Hoeke accepteerde in het Nederlandse modeblad Jackie een artikel met de term 'Niggabitch' en verwees daarbij naar Rihanna. Waarom? Nou, omdat Rihanna "street cred, een ghetto ass, en dat gouden keeltje heb. Rihanna, the good girl gone bad, is de ultieme niggabitch en etaleert dat graag, en dat betekent bij haar: wat aan is, kan uit." Het woord 'heb' geeft aan dat het artikel niet al te serieus is en met een korreltje zout genomen dient te worden. 
 
Nou ok, toch lijkt dit stuk mij helemaal in orde. Rihanna is een halfnaakt, aandachtsgeil meisje en daarmee niet de enige van haar generatie want Kim Kardashian, Beyoncé en al die andere niggabitches doen hetzelfde. Haar buitensporig gedrag, onder andere "Fuck You" blèren tegen Eva Hoeke, is typisch voor een niggabitch. Het is een nieuw mode- en houding-fenomeen onder jonge vrouwen. Waarom Rihanna dan toch zo boos is? Ze zoekt gewoon aandacht omdat haar minirokjes en hoge pornohakken (volgens Chris Rock "het nieuwe uniform voor hoertjes" / "When did clear heels become the new whore uniform?"; erg grappige man trouwens) inmiddels geen bekijk meer trekken.
 
En toch komen er een paar minkukels die Rihanna bij komen staan. Humberto Tan (ja die kale die alles van voetbal weet) blijkt ineens geen sportverslaggever maar een human-rights-activist te zijn: "Ik vind het smakeloos, grensoverschrijdend en dom." Aldus de man die naar liedjes van Tupac luistert waar één op de drie woorden "fuck", "nigga" of "bitch" is. Daar hebben we een woord voor in het Nederlands: niet 'niggabitch' maar hypocriet.
 
En dan hebben we nog de wigger Saul van Stapele, een zelfuitgeroepen "hiphopjournalist" wat dat dan ook mag betekenen. Overigens betekent "wigger" niks meer dan "white nigger", oftewel een zwarte persoon die gevangen zit in het lichaam van een blanke persoon. Ook hier hebben we een woord voor in het Nederlands: "meeloper". Waarschijnlijk zat Saul in een klas (of wijk) met veel Surinamers en Antillianen; het gevolg is een identiteitscrisis. Ik had in ieder geval nog nooit van hem gehoord tot op dit moment.
 
Toch kreeg Volkskrant het voor elkaar om dit zootje ongeregeld op te trommelen en Eva Hoeke te bekritiseren. "[Niggabitch is] een curieuze samentrekking van woorden die helemaal niet voorkomt in Amerikaanse straattaal.", aldus onze 'hiphopexpert' Saul. Nou, dat is dus pertinent fout.
 
Google even op 'Niggabitch' en je komt het gerenommeerde Amerikaanse Urban Dictionary.com tegen. "Nigga bitch: a big black girl that tries to act tough. usually fat and has a forehead the size of a hummer windshield.", staat daar letterlijk. En even vergelijken met Rihanna: grote kont dus 'big = check', zwart meisje 'black girl = check', ze doet stoer 'tries to act tough = check' en een immens groot voorhoofd dat bijna even groot is als een Hummer-voorruit? Ja, Rihanna's voorhoofd heeft zelfs een eigen pagina op wiki-uncyclopedia; dus dat zien we driedubbel bij Rihanna = check. De beschrijving is rillend identiek, dus wat is het probleem? 'Nigga bitch' blijkt volgens Urban Dictionary trouwens ook nog een neger dat zich gedraagt als een klein meisje te zijn, maar dat terzijde.
 
Wat een boel onzin om niks weer! Eva Hoeke heeft gewoon helemaal gelijk, dit is een modeterm en als Rihanna zich echt stoort aan "de armzalige weergave van de evolutie van de burgerrechten", dan moet ze eens NIET halfnaakt over het podium huppelen. Of is dat soms niet denigrerend voor vrouwen die na al die verbrandde bh's en vergaarde feministische vrouwenrechten eindelijk niet als inferieur worden gezien, maar door Rihanna weer teruggewarpt zijn naar 50 jaar geleden? Gelukkig zijn er meer die doorhebben dat Rihanna gewoon een verwend, dom, mediageil niggabitch is.
 
En om nog even mijn steun voor Eva Hoeke uit te spreken: Niggabitch, Niggabitch, Niggabitch, Niggabitch en nog eens Niggabitch. Dat is wat Rihanna is en die term houden we er voorlopig in. Niggabitch.
 

Reacties   

 
#1 Armand Sag 22-12-2011 13:21
Tsja, het is dat typische he? Een Surinamer mag een andere Surinamer "nigga" noemen en een Turk een andere Turk "kutturk" of "augurk-turk" maar een Nederlander/autochtoon/blanke mag dat kennelijk niet.

Erg frappant, het komt trouwens ook voor dat een Turk (als allochtoon) toch wel "nigga" mag zeggen tegen een Surinamer (eveneens een allochtoon) en dat het eerder geaccepteerd wordt dan als een autochtoon dat zegt.

Tsja, als je steeds alle migranten wegzet als "allochtoon" dan verenigen die "allochtonen" zich uiteindelijk... Zie het aloude voorbeeld van geuzennamen a la 'Watergeuzen', 'Nigga' etc. etc.
 
 
#2 pro-alles in perspectief 23-12-2011 15:18
Als Rihanna echt een feminist was geweest dan had ze zich in de eerste plaats anders moeten kleden...Alles kent een tussenweg om je standpunt duidelijk te maken, ook de mode industrie..

Of je nou bruin,geel,zwart,wit of gestippeld bent, feit is dat rihanna voortdurend in de picture is en zich daarnaar moet gedragen. Echter, niemand heeft het recht om denigrerende opmerkingen te plaatsen, maar degene die doelwit is geworden zou zich ook bewust moeten zijn van het feit dat de term niet zomaar uit de lucht is komen vallen.
 
 
#3 Armand Sag 24-12-2011 13:03
Ik vond het niet echt een 'denigrerende' term eigenlijk.

Het heeft ook veel te maken met de toon waarop je het zegt en de context. In dit geval is het een modeblad en vind ik het geen denigrerende lading hebben.

Maar er zijn gevallen waarin zelfs de vraag "Jıj bent toch Surinaams?" denigrerend is. Heeft allemaal te maken met toon en context.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen