Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt

Binnenkort is het weer zover en de kinderen zullen Sinterklaas met open armen ontvangen. Ieder jaar komt Sinterklaas op 11 november (op de eerste zaterdag na Sint-Maarten)  om de kinderfeest op 5 december bij te wonen. Met grote nieuwsgierigheid wachten ze op zijn komst uit Spanje!

Het verhaal rondom Sinterklaas (ook wel bekend als Sint-Nicolaas ) begint met de bisschop Nicolaas van Myra, dat in de provincie Antalya van het huidige Turkije ligt. Hij stond bekend als een gulle en behulpzame man. Maar door de geschiedenis is zijn karakter ‘veranderd’ en is niet altijd de kindliefhebber geweest. Eens was hij ook de boeman om de kinderen af te schrikken.

Mensen met verschillende ideeën, doelen, religies etcetera, hebben door de geschiedenis vele oorlogen gevoerd. De verliezer wachtte zijn beurt af en wanneer het sterk genoeg werd, nam het wraak. Dit was oneindige proces en zien we daarom vandaag de dag nog terug.

Bij Sinterklaas, dat in feite een kinderfeest is, ontstaan er op een gegeven moment ook meningsverschillen. Hierop probeerde de protestanten deze in de doofpot te doen. Zij waren immers niet blij met het feestdag, omdat deze refereerde naar de kerk.

De oorspronkelijk uit Turkije afkomstige Sinterklaas, waarschijnlijk door christelijke invloeden nu afkomstig uit Spanje. Jan Schenkman (1806-1863) is de eerste persoon die Sinterklaas uit Spanje liet komen. Het is frappant dat Sinterklaas een andere land van komst krijgt dan het oorspronkelijke en dat vervolgens de discussies wegblijven. Kan het zo zijn dat een kinderliefhebber niet uit een land kan komen wat nu door Turken wordt bewoond? Is dat de achterliggende gedachte?

Op zich is dit niet verbazingwekkend. Het is immers niet het enige vooroordeel over Turken. Maar wat te zeggen over het Turkse Kinderfeest dat ieder jaar op 23 april wordt gevierd? Dit is de dag van het Turks parlement (de Republiek was nog niet uitgeroepen) en deze heeft Atatürk geofferd aan de kinderen. Het is dus het enige officiële kinderdag in de wereld. Deze kinderdag is door UNESCO in het jaar 1979 uitgeroepen tot internationaal kinderfeestdag.

Over Sinterklaas is het wellicht nog interessant om te weten dat hij het kledij draagt van een bisschop.  De christelijke invloeden zijn ook af te lezen aan de kruis op zijn hoge hoed.  Zijn kromstaf komt van de Etrusken (waarvan wordt vermoedt dat zij verwant zijn aan de Turkse volkeren).

Verder is het zo dat de relieken van Sinterklaas door Italiaanse kooplieden zijn gestolen en naar Bari (Italië) gebracht, waar zij nog steeds zijn. Italië weigert deze terug te geven aan Turkije. Zo zijn er meerdere historische spullen die destijds zijn gestolen en uit Turkije gevoerd.

 

Login of registreer om een reactie te plaatsen