Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

De Marokkaans-Nederlandse promovenda Karima Kourtit van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is momenteel in het nieuws wegens “gesjoemel met data en het voeren van een onwettige titel”. Vrijwel onmiddellijk is iedereen over haar heen gevallen. Zo zou Kourtit de goedkeuring van haar promotor Peter Nijkamp alleen maar hebben gekregen na seksuele prestaties vanuit haar kant naar hem toe.
 
Kourtit wordt ook aangevallen omdat ze “slechts 8 publicaties” zou hebben, iets wat eigenlijk vrij hoog is voor een promovenda van vier jaar. Daarnaast zou ze in haar proefschrift sprekers op een conferentie verwisseld hebben. Dit valt echter niet te classificeren als plagiaat of fraude maar simpelweg slordigheid, onoplettendheid en onnauwkeurigheid. Uiteraard is dit niet goed te praten.
 
Het tweede is ook sterk overdreven. Kourtit zou enkele malen een publicatie hebben gedrukt met ‘Dr. Kourtit’ in plaats van ‘Drs. Kourtit’. Echter, omdat in het buitenland de titel ‘drs.’ niet bestaat, gaan veel editors ervan uit dat het een typefout is. Zodoende ‘verbeteren’ ze het tot ‘dr.’, het is dus nog maar de vraag of Kourtit dit bewust zo heeft aangeleverd. Toch verdient ze ook hier de voordeel van de twijfel.
 
Dat Kourtit toch bij voorbaat al bestempeld wordt als ‘schuldig’, lijkt te maken met haar etnische achtergrond en de enorme jaloezie die heerst onder gevestigde wetenschappers die jong talent niet dulden. Eveneens heeft Kourtit eerder de Hogeschool Utrecht aangeklaagd voor discriminatie en €22.500,- aan smartengeld ontvangen. Het is bekend dat onderwijsinstellingen elkaar een hand boven het hoofd houden.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen