- Fout
Weer kritiek op Zihni Özdil
De Turks-Nederlandse Zihni Özdil heeft, na eerder kritiek te hebben ontvangen van journalist Martien Pennings, weer fikse kritiek gehad na zijn opiniestuk over Turkije enkele weken terug. Zo meldde journalist Bart Schut dat “Ook Zihni Özdil zal moeten toegeven dat Turkije eindeloos democratischer en vrijer is dan zijn bejubelde Venezolaanse dictatuur..” waarmee duidelijk werd dat Özdil een sterk bovengemiddeld sympathie had voor semi-dictator Hugo Chavez welke zelf uit de socialistische hoek kwam.
Zihni heeft na zijn sympathieën voor de socialistische Chavez ook veel lezingen gehouden voor de Socialistische Partij in Nederland waar hij zijn solidariteit met Koerden niet onder stoelen of banken stak. Hiermee bleek zijn positie als onderzoeker onhoudbaar wegens zijn partijdigheid. Zihni baarde eerder opzien toen bleek dat hij als onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam nog geen wetenschappelijke publicaties had, maar zich wel steeds opwierp als ‘Turkije expert’. Hierbij kwam ook nog dat zijn laatste onderzoek over Arabieren in Amerika ging en derhalve ook niks met Turkije te maken had.
Het werd dan ook duidelijk dat Zihni vooral sprak vanuit persoonlijke ervaringen, daar hij van Turkse komaf is en zijn vader lange tijd voor het Turkse Consulaat in Rotterdam heeft gewerkt. Zelf erkent hij dat enkele van zijn familieleden politiek actief waren in Turkije en daarbij doodgeschoten zijn in de jaren ‘70. In Turkije was er in die periode een strijd tussen extreemlinks en extreemrechts. Gezien zijn uitspraken komt Zihni uit een familie die extreemlinks is. Voorts staat Zihni bekend om zijn grofgebekte uitspraken die politiek erg gekleurd zijn. Volgens een oud-studiegenoot was Zihni als student al zo gekleurd en trachtte hij dat te verhullen door arrogantie. Zihni, die eerder recht studeerde en later overstapte naar maatschappijgeschiedenis, sneerde als junior onderzoeker nog recent een Ph.D.-onderzoeker toe een "boek te moeten lezen". Zihni is zelf nog een Ph.D.-student maar is nu al omstreden vanwege zijn houding en de manier waarop hij niet tegen kritiek kan. Hier is hij meermaals op aangesproken door onderzoekers met meer aanzien.
Zihni werd eerder door zijn professor op de vingers getikt dat hij “niet moest geloven in complottheorieën”. Hij voegde eraan toe dat “wij als historici objectief moeten blijven”, insinuerend dat Zihni totaal niet objectief is. Het geeft goed aan waar de schoen wringt bij Zihni die uit zijn politieke ideologie zijn objectiviteit niet kan waarborgen en zich schuldig maakt aan subjectieve uitspraken die passen in zijn straatje.
Reacties
Ik heb het idee dat jij ook behoorlijk wat kritiek levert. Corrigeer mij als ik het fout heb.
Dan heb ik het niet eens over cultureel antropoloog Dr. Sinan Cankaya en Zihni's eigen professor die ook kritiek hebben op Zihni en zijn subjectieve werkwijze.
Als we Iris meerekenen, zijn er 5 intellectuelen die kritiek op hem.
Zeven personen. Historicus en turkoloog Armand Sag heeft het ook over hem: http://www.allesinperspectief.nl/Turkije/de-commotie-rondom-gezi-park-in-turkije.html
Net als onze eigen AIP-redacteur Önder Kandemir: http://www.allesinperspectief.nl/Nederland/het-manifest-is-geschreven-door-net-niet-turken.html
Minstens 7 dus al... En je hoeft alleen maar te kijken naar de tweets van Zihni dat hij zijn handen vol heeft aan critici die hem bestoken op twitter. Zijn enige reactie is (zoals altijd) grofgebekt en schuimbekkend reageren a la erdogan.
Inhoudelijk is er weer eens 0,0 te bespeuren bij hem.
de ‘Turken experts’-(Extreem) rechts – (extreem) links - is hier zelfs op microniveau (allesinperspectief.nl) voelbaar.
Ps: Als dyslectisch persoon doe ik mijn best om mij aan de huisregels te houden (spelling/grmmatica). Hoop niet dat het stortend is.
Net als onze eigen AIP-redacteur Önder Kandemir: http://www.allesinperspectief.nl/Nederland/het-manifest-is-geschreven-door-net-niet-turken.html
quote]
bedankt voor de lihnk; wat een leuk geschreven stuk.
2 weken Antalya kan helpen.
Je hebt gelijk darwiniste maar er zit nuance in.
De een heeft al twee boeken (voor zover ik kan zien op bol.com) en nog handenvol aan wetenschappelijke artikelen. Een inhoudelijke discussie gaat hij ook niet uti de weg.
Aan de andere kant heb je iemand di enog niks gepubliceerd heeft (dus ook geen onderzoek heeft gedaan) en inhoudelijke kritiek steeds afwimpelt door te schelden en boos te worden. Dat geldt ook voor ungor, die gelijk rechtszaken begint als mensen kritiek op hem hebben terwijl dat normaal is in de wetenschap. als je dat doet dan neem ik jou al niet meer serieus. de kritiek moet opbouwende kritiek zijn maar zelfs al is het niet zo, dan nog moet je de discussie aan kunnen gaan.
Wel erg toevallig dat he...
darwiniste zei: Ik neem aan dat de huisregels meer gelden voor breezertaal enz., niet voor jou.
ik heb het idee dat wij (lees: Turkse gemeenschap) vaker geneigd zijn naar ,,te''. Te nationalistisch, extreem rechts - links, Te modern/vrij tegenover islamitisch, of juist weer conservatief en toch heel modern, secularistisch - islamistisch...te .. te..te.. te. Het ene extreem tegenover het andere extreem.
Turkije als pluriforme samenleving heeft me altijd al geboeid. Wa ik echter tot op heden niet heb begrepen, is de mate waarin 'wij' respect voor andersdenkenden tonen (of juist niet); we zijn zo overtuigd van ons eigen denkwijzen/levenswijze; dat 'we' het andere als 'fout' bestempeln.
ik betrap mezelf er op dat ik dat vaak doe. Wellicht dt jullie dit anders ervaren.
op microniveau zie ik dit sterk terug. Om een voorbeeld te geven: in mijn familie zie ik de bovengenoemde principes ook terug. Mijn vader als gematigde humanistische moslim / extreem secularist. Een moeder die praktiserend conservatief moslim is. En dan heb je een links - nationalistisch -atheïstische dochter :D. En geen van ons allen 'accepteert' en 'respecteert' de levensopvatting van de ander.
ik vraag me af of jullie dit herkennen.
Ik denk dat die tolerantie, humanisme en openheid deels cultuursgebonden is (gastvrij, vreemden helpen etc.) en deels religieus.
Sorry dus maa rik herken me totaal niet in wat jij vertelde. Eigenlijk nu ook met die rellen, mensen van alle politieke ideologieen staan nu samen te protesteren.
Er is wel een kleine minderheid die polariserend te werk gaat, zie erdogan.
Wat betreft de protesten is dit een goed voorbeeld dat groepen bij elkaar komen, maar dit is eerder een uitzondering dan de regel...
Geeft aan dat we kunnen discussieren, iemand buitensluiten vanwege politiek of religie heb ik niet meegemaakt. Iets wat in Nederland bijvoorbeeld vaker is: "jij bent een marokkaan" of "jij bent een moslim". Zelfs de woorden die erover gaan: apartheid, allochtoon, autochtoon
RSS lijst met reacties op dit artikel