Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Al jaren worden er in Turkije dubieuze beslissingen gemaakt omtrent het vrije verkeer op het internet. Nadat Youtube en Google weigerden om beledigingen aan het adres van Turkije en Turken te verwijderen, besloot Turkije tot een verbod op Youtube en delen van Google.

Alhoewel de beslissing van Youtube en Google om teksten waarin Turken op een zeer expliciete en zware manier uitgescholden werden door Griekse nationalisten, niet te wissen onbegrijpelijk is, lijkt de beslissing van Turkije ook wat te extreem uit te vallen. De reactie van Turkije om zich niet neer te leggen bij het besluit van Youtube en Google, heeft echter een averechtse werking gehad.

 

Er is in Nederland niet veel bekend over Azerbeidzjan, dat terwijl het een land is dat volop in de media staat. Azerbeidzjan komt meestal in het nieuws als verstrekker van olie en/of gas aan haar buurland Turkije. Onlangs werd een dergelijk Azerbeidzjaans-Turks overeenkomst gesloten dat Turkije ruim 300 miljoen dollar per jaar in het laatje zou brengen. De twee landen zouden zo ook een machtblok kunnen vormen tegen de energievoorziening in de Europese Unie.

Het Turks-Azerbeidzjaanse contact is te verklaren door hun verwantschap op het gebied van taal, cultuur en afkomst. Zowel Turkije als Azerbeidzjan bestaat namelijk uit Turken en heeft als officiële taal Turks. In Azerbeidzjan spreekt men ook wel van ‘Azeri-Turken’ en ‘Azeri-Turks’ en/of ‘Azerbeidzjaans’, terwijl het in linguïstisch opzicht vergelijkbaar is met het Nederlands en het Vlaams. Veel experts maken dan ook geen officieel onderscheid tussen het Turks en het Azeri-Turks en zien het als één en dezelfde taal.

 

Terwijl de band tussen Israël en Turkije slechter wordt, grijpt Griekenland deze kans aan om haar economische en militaire band met Israël te verbeteren. De minister-president van Israël, Benjamin Netanyahu, heeft de afgelopen week Griekenland bezocht. Hiermee heeft de minister-president een wederdienst aan de Griekse premier George Papandreou bewezen, die afgelopen maand Tel Aviv bezocht had. Naast de economische en militaire beweegredenen speelt het verbeteren van de beschadigde reputatie van beide landen ook een rol.

 

De taal van buitenaardse wezens is vrijwel ontcijferd, althans als we een rapport van de Spaanse inlichtingendienst mogen geloven.

Het lijkt allemaal op een vergezocht 1 april-grap, maar niks is minder waar. Uit een onlangs openbaar gemaakt rapport uit juni 2003 van de Spaanse internationale inlichtingendienst (CNI), staan gegevens vermeld van gesprekken die opgepikt zijn uit de ruimte. Deze gesprekken zijn 4,3 lichtjaren van de aarde verwijderd en zijn vrijwel zeker gevoerd door intelligente wezens in het Alpha Centauri-sterrenstelsel. Alpha Centauri is een sterrenstelsel dat nabij ons zonnestelsel is geloceerd, waarmee het geldt als het meest dichtstbijzijnde sterrenstelsel.

 

Om de zoveel tijd herinnert een staatsman in Turkije zich dat er nog andere republieken en volkeren zijn die ook Turks spreken en zichzelf beschouwen alszijnde ‘Turks’. Huidig Turks president Abdullah Gül leek het zich weer te herinneren toen hij Azerbeidzjan bezocht en meldde dat “er een onbetwistbaar feit bestaat, dat Turken en Azerbeidzjanen tot één en hetzelfde volk behoren.”

Gül deed er nog een schep bovenop door te stellen dat hij niet alleen Azerbeidzjan, maar alle Turkse landen in dit kader zag. De Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoğlu had eerder maand zijn ambtsgenoten in die landen uitgenodigd voor een bijeenkomst in Bodrum.