Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

In de afgelopen jaren heeft Turkije steeds meer rechtszaken gewonnen middels de overeenkomsten die het land al sinds 1959 met de Europese Unie, toen nog EEG, heeft gesloten. Sinds 1996 bestaat er ook nog een douane-unie tussen Turkije en de Europese Unie.

Alhoewel Turkije al sinds 1959 in de wachtkamer zit om lid te worden van de Europese Unie, heeft het in die jaren wel veel verdragen ondertekent. Zo won Turkije in 2009 een verdrag dat aangespannen was door twee Turkse truckers die niet meer in de visum-rij wilden staan om de Europese Unie binnen te komen, door te verwijzen naar één van die verdragen en overeenkomsten.

 

De rechtbank in Rotterdam heeft op 12 augustus 2010 bepaald dat Nederland Turkse immigranten met een verblijfsvergunning niet mag verplichten een inburgeringscursus te volgen. De rechtbank kwam tot dit oordeel in een zaak die was aangespannen door Ali Durmus en Ejder Köse, twee Turkse advocaten. De Wet inburgering verplicht sinds 2007 dat immigranten met een verblijfsvergunning een inburgeringsexamen met succes moeten afronden.De twee Turkse advocaten hebben betoogd dat de Nederlandse inburgeringswetgeving in verschillende opzichtingen in strijd is met het Associatieverdrag van Ankara.

 

Turkije wil onbemande luchtvaartuigen gebruiken in hun gevecht tegen de PKK. Turkije zoekt zes Predator Unmanned Aerial Vehicles (UAV) en twee bewapende versies van de Predator, ook wel Reapers genoemd. Hiervoor zou Turkije mogelijk de V.S. kunnen benaderen.

De Obama-regering heeft Congres aangegeven dat er in september een mogelijke transactie van 7,8 miljard dollar plaats kan vinden voor de verkoop van Patriot PAC-3 luchtafweer raketten. Dit zou een van de grootste wapenverkopen van de V.S. aan een andere regering zijn.

 

De historische Sümela klooster in het noorden van Turkije is na 88 jaar weer geopend voor de kerkdienst. De Orthodoxe heropening werd ingeleid door de Grieks-Orthodoxe Patriarch Bartholomew uit İstanbul en had ongeveer 500 deelnemers.

De Sümela klooster stamt uit het jaar 386 en ligt in het Turkse Trabzon, Maçka. Omdat het kloostercomplex is uitgegraven in rotsen en kliffen op ruim 1200 meter hoogte in de Altındere Vallei, staat het bekend als een uitzonderlijk mooi en historisch trekpleister. Toch kreeg de christelijke minderheid in Turkije eenmalig toestemming om het complex te gebruiken voor een kerkdienst ter ere van de heilige dag van Maagd Maria, dat jaarlijks op 15 augustus gevierd wordt.

 

Een groot punt waar vrijwel iedereen in Turkije zich aan hekelt, is het beleid van de AKP om te privatiseren. Hiermee wordt er op korte termijn weliswaar winst geboekt, maar zijn veel critici bang voor de schade die Turkije zal oplopen op de lange termijn.

Zo zal de electriciteitsgigant van Rusland middels haar Turkse tak TGR 12 miljoen kilowatt aan electriciteit per uur uitvoeren via Georgië naar Turkije. Tevens is er besloten de gasvoorziening van de Turkse hoofdstad te privatiseren, zeven bedrijven hebben hun bod gedaan en het is slechts een kwestie van tijd tot één van deze boden geaccepteerd wordt. De grootste privatisering was echter de megadeal van İstanbul.