Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

De hele wereld heeft te lijden onder een economische crisis en Turkije lijkt als één van de eerste landen hersteld te zijn van de nasleep hiervan. Want waar landen zoals India, China en Brazilie een percentuele groei van respectievelijk 0,21%, 0,55% en 0,22% boekten, deed Turkije het met 0,7% veel en veel beter.

Wat meteen opvalt is dat Turkije haar hernieuwde inkomsten grotendeels investeert in de energiesector en dan met name de natuurlijke energiebronnen die het land rijk is, zoals wind- en zonenergie. Turkije heeft in dit kader zelfs 1 miljard dollar geleend van de U.S. Eximbank middels haar Minister van Energie Taner Yıldız, met als enige voorwaarde dat al het geld in projecten omtrent de winning van natuurlijke energie gestoken zal worden.

 

Griekenland heeft zijn begrotingstekort met 39,7% laten dalen in vergelijking met het eerste semester van 2009. Vorig jaar had Griekenland in de eerste 6 maanden een begrotingstekort van 20 miljard euro. Dit jaar wist Griekenland dit vast te houden op 12 miljard euro. Volgens minister van Financiën George Papaconstantinou weet Griekenland het beoogde doel van 39,5% dat opgesteld is door de IMF en de EU te behalen. Hierdoor kunnen ze rekenen op een verlengde steun van 9 miljard euro.

 

Mongolië heeft recent Turkije een opmerkelijk verzoek gedaan: het is op zoek naar 20.000 Turkse mannen die bereid zijn te huwen met Mongoolse vrouwen.

Het opmerkelijk verzoek komt van een land dat historisch gezien nog altijd steunt op de erfenis van Ghengis Khan en zijn imperium dat het grootste wereldrijk in de geschiedenis was. Toch is Mongolië momenteel met haar anderhalf miljoen vierkante kilometer aan grondgebied, maar slechts drie miljoen inwoners in problemen geraakt door een slinkende bevolking. Dat Mongolië mensen nodig heeft, is dus te begrijpen maar waarom specifiek uit Turkije?

 

Turks Noord-IrakAlhoewel Noord-Irak onder sommige kringen steeds meer bekend staat als ‘het autonome gebied Koerdistan’, lijkt deze benaming in praktijk fout te zijn. Door toenemende invloed van Turkije, lijkt het gebied steeds meer op een deelgebied van Turkije.

Zo is 80% van alle levensmiddelen en ander soort materialen/goederen in Noord-Irak, afkomstig van Turkse bedrijven. Maar ook in Noord-Irak zelf zijn meer dan 1000 Turkse ondernemingen actief. In Süleymaniye zijn Turkse bedrijven zoals Doğan, Özboy en İstikbal niet te missen, op vrijwel elk hoek prijkt een filiaal. Maar ook uitbreidingen komen voor rekening van Turkse bouwbedrijven. Zo zijn twee viaducten, het vliegveld en de universiteit van Süleymaniye door Turkse ingenieurbedrijven opgeknapt, vernieuwd en uitgebreid. Zelfs de uitvoer van olie en gas uit Noord-Irak, kan bijna alleen maar via de Turkse Nabucco-pijpleiding gerealiseerd worden.

 

Deze week kwam Groot-Brittannië in het nieuws met haar plotselinge steun voor Turkse toetreding tot de Europese Unie. Dat meldde de Britse premier David Cameron tijdens zijn bezoek aan Turkije.

Al snel volgden andere grote Europese diplomaten deze lijn; zo meldde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle en de Duitse voorzitter van het Parlementair Comité voor Buitenlands Betrekkingen Ruprecht Polenz dat ze ook een Turks lidmaatschap van de Europese Unie steunden. Dit terwijl de Duitse officiële politiek, overigens net als de Franse lijn, nog steeds wantrouwend is tegenover een Turks EU-lidmaatschap. De uitspraken van Cameron dat Turkije het verdient om lid te worden, lijken een serieus breuk te veroorzaken in de buitenlandse politiek van deze drie grootmachten binnen de Europese Unie. Ook de kleinere EU-lidstaten, zoals Bulgarije, beginnen Turkije te steunen.