alt

Turkije investeert momenteel hevig in de Oost-Anatolische stad Van. De stad werd in oktober 2011 verwoest door een krachtige aardbeving. Na afloop begon Turkije, samen met vele commerciële bedrijven zoals TurkCell, een grootschalige campagne om geld in te zamelen voor de getroffen stad. TurkCell is het nationale bedrijf achter de mobiele telefonie in Turkije.
 

alt

Net als in Nederland, is er in Turkije soms een geval van zinloos geweld. Zo werd in het Turkse Muğla een oudere 62-jarige man in elkaar geslagen door maar liefst vier mannen. Het probleem? De echtgenote van één van de vier mannen weigerde 1 Turkse Lira (omgerekend 50 eurocent) te betalen voor het gebruik van een openbare wc.
 

Een recent onderzoek van de Bahçeşehir Universiteit in Istanbul heeft opgeleverd dat 90% van de inwoners van Turkije “trots is op het feit een Turk te zijn”. Hiermee lijken de beweringen dat Turkije meer dan 7-8 miljoen minderheden heeft, definitief naar het rijk der fabeltjes verwezen te kunnen worden. 
 

alt

‘Ik ziek, jij ziek, hij ziek’. Dit is de manier waarop in het Turks een toestand wordt aangeduid. Omdat het koppelwerk zijn niet wordt gebruikt in dit soort zinnen noemen we dit soort zinnen 'naamwoordelijke zinnen'. Het Turks is niet alleen in dit verband anders dan de Europese talen, met uitzondering van het Hongaars en het Fins, maar in vele andere opzichten.

 

Zo af en toe wordt mij gevraagd of ik dingen wil doorlezen omdat ik een nogal uitgesproken mening heb. Iets viel mij op tijdens het lezen van een binnenkort uit te komen boek genaamd ‘Historiography and Nation-building in modern Turkey’ door een jonge historicus uit Nederland.