Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

De situatie van journalisten in Turkije is slechts. Dat blijkt uit een onderzoek van Committee to Protect Journalists (CPJ) uit Amerika. In Turkije zitten momenteel 49 journalisten wegens de artikelen die ze schreven. Enkele hiervan zitten vast op de verdenking van “verheerlijking van terreur”, terwijl anderen vastgezet zijn wegens kritieke artikelen over de heersende premier Erdogan.
 

De bevolkingsstatistieken van Turkije over 2012 ten opzichte van 2011 zijn onlangs bekend gemaakt. Waar in 2011 de gemiddelde leeftijd in Turkije nog 29,7 jaar oud was, was dat in 2012 30,1 geworden. Bij mannen was het 29,5 jaar oud en bij vrouwen 30,6 jaar. 
 

alt

De anti-Turkse houding van de Nederlandse media is een algemeen bekend feit. Het wil maar niet ophouden. Of het gaat om een linksgeorienteerde krant of een rechtsgeorienteerde, maakt absoluut niet uit. Ze hebben één ding gemeen, en dat is het anti-Turkisme.

 

alt

Recep Tayyip Erdogan is dan weliswaar al bijna 10 jaar premier van Turkije, maar dat betekent niet dat hij al zijn ambities al heeft verwezenlijkt. Zo wil hij ervoor zorgdragen dat de AK Parti de permanente meerderheidspartij wordt in zijn land.

Enkele jaren geleden leek dat een buitengewoon lastige opgave te worden voor de gematigde Islamist. Met name de nationalistische MHP en de republikeinse CHP konden op een fors en betrouwbaar deel van de stemmen rekenen.

 

alt

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan liet er het afgelopen weekeinde geen twijfel over bestaan: zijn AK Parti staat voor een nieuw soort nationalisme in Turkije. Ethniciteit, zegt hij, heeft er niets mee te maken: Koerden, Turken, Zaza, en ga zo maar door maken allen deel uit van 'Turkije'. Er is dan ook geen 'Koerdisch probleem, maar een probleem van mijn Koerdische broeder'.

Jarenlang heeft de AK Parti geprobeerd om een grote vleugel van Turkijes nationalisten aan zich te binden.