Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Een van de meest storende onderwerpen voor het Turkse volk. Het Turkse volk heeft in het verleden veel armoede geleden door de hoge rente-uitgaven van de overheid, vooral aan het IMF. De regering van minister-president Erdogan heeft goed werk verricht op dit gebied. Terwijl de rente-uitgaven ten opzichte van het BBP in 2002 14,8% bedroeg, kromp dit percentage in de komende jaren heel snel. In 2011 was dit percentage nog maar 3,3%. 93,7% van de belastinginkomsten werd uitgegeven aan rente!
 

“De Turkse overheid werkt de economie richting de afgrond.” Dit is de bewering van sommige economen tegenwoordig. Maar werkt de Turkse overheid de economie richting de afgrond? Hieronder enkele feiten. Het uitzicht op de consumentenuitgaven en BBP-groei is positief. Volgens het consumentenvertrouwen index zien we een daling van 4,6% tussen december 2012 en januari 2013. Dit lijkt negatief, maar in de periode tussen januari en mei dit jaar, zien we een gemiddelde groei van 11,3%.
 

alt

Het is de laatste weken bijzonder onrustig geweest in Turkije. Veel mensen - waaronder ondergetekende - hebben het Turkse kabinet daar terecht om bekritiseerd. De politie greep (en grijpt!) op geweldadige wijze in, mensen die Erdogan durfden te bekritiseren op Twitter zijn opgepakt, demonstranten zijn in elkaar geslagen en erger. In totaal hebben zij vier doden te betreuren. 

 

alt

Erdoğan verklaarde dat de herontwikkeling van het Taksimplein tevens woonplaatsen, een stadsmuseum en een moskee zal bevatten.  Tevens had hij in zijn toespraak verklaard dat de gebieden rond de historische Hagia Triada Orthodoxe Kerk ontruimd zal worden. Volgens Erdoğan zullen deze projecten een duidelijke beeld worden van ‘onze beschaving’, die kan worden gelezen als een verwijzing naar de nostalgische heimwee van Erdoğan naar het Ottomaanse Rijk. De bouw van het 'Panorama 1453 Geschiedenis Museum' was daar ook al een voorbeeld van.

 

alt

Naast de bouwprojecten (zoals de muurtegels op metrostations) werden de afgelopen vier jaar de Turkse burgers regelmatig wakker gemaakt met het nieuws van hoeveel kinderen ze moeten hebben, hoe gevaarlijk roken en drinken is voor hun gezondheid en hoe succesvol de Turkse economie is. Vaak worden deze dingen persoonlijk verklaard door Erdoğan, met een autoritaire toon en verwijzend naar zichzelf in plaats van zijn partij.