Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

De historische Sümela klooster in het noorden van Turkije is na 88 jaar weer geopend voor de kerkdienst. De Orthodoxe heropening werd ingeleid door de Grieks-Orthodoxe Patriarch Bartholomew uit İstanbul en had ongeveer 500 deelnemers.

De Sümela klooster stamt uit het jaar 386 en ligt in het Turkse Trabzon, Maçka. Omdat het kloostercomplex is uitgegraven in rotsen en kliffen op ruim 1200 meter hoogte in de Altındere Vallei, staat het bekend als een uitzonderlijk mooi en historisch trekpleister. Toch kreeg de christelijke minderheid in Turkije eenmalig toestemming om het complex te gebruiken voor een kerkdienst ter ere van de heilige dag van Maagd Maria, dat jaarlijks op 15 augustus gevierd wordt.

 

Een groot punt waar vrijwel iedereen in Turkije zich aan hekelt, is het beleid van de AKP om te privatiseren. Hiermee wordt er op korte termijn weliswaar winst geboekt, maar zijn veel critici bang voor de schade die Turkije zal oplopen op de lange termijn.

Zo zal de electriciteitsgigant van Rusland middels haar Turkse tak TGR 12 miljoen kilowatt aan electriciteit per uur uitvoeren via Georgië naar Turkije. Tevens is er besloten de gasvoorziening van de Turkse hoofdstad te privatiseren, zeven bedrijven hebben hun bod gedaan en het is slechts een kwestie van tijd tot één van deze boden geaccepteerd wordt. De grootste privatisering was echter de megadeal van İstanbul.

 

De hele wereld heeft te lijden onder een economische crisis en Turkije lijkt als één van de eerste landen hersteld te zijn van de nasleep hiervan. Want waar landen zoals India, China en Brazilie een percentuele groei van respectievelijk 0,21%, 0,55% en 0,22% boekten, deed Turkije het met 0,7% veel en veel beter.

Wat meteen opvalt is dat Turkije haar hernieuwde inkomsten grotendeels investeert in de energiesector en dan met name de natuurlijke energiebronnen die het land rijk is, zoals wind- en zonenergie. Turkije heeft in dit kader zelfs 1 miljard dollar geleend van de U.S. Eximbank middels haar Minister van Energie Taner Yıldız, met als enige voorwaarde dat al het geld in projecten omtrent de winning van natuurlijke energie gestoken zal worden.

 

Deze week kwam Groot-Brittannië in het nieuws met haar plotselinge steun voor Turkse toetreding tot de Europese Unie. Dat meldde de Britse premier David Cameron tijdens zijn bezoek aan Turkije.

Al snel volgden andere grote Europese diplomaten deze lijn; zo meldde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle en de Duitse voorzitter van het Parlementair Comité voor Buitenlands Betrekkingen Ruprecht Polenz dat ze ook een Turks lidmaatschap van de Europese Unie steunden. Dit terwijl de Duitse officiële politiek, overigens net als de Franse lijn, nog steeds wantrouwend is tegenover een Turks EU-lidmaatschap. De uitspraken van Cameron dat Turkije het verdient om lid te worden, lijken een serieus breuk te veroorzaken in de buitenlandse politiek van deze drie grootmachten binnen de Europese Unie. Ook de kleinere EU-lidstaten, zoals Bulgarije, beginnen Turkije te steunen.