Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt Niet alleen in de speeches en interviews van Erdoğan, maar ook in de nieuwe bouwprojecten van de openbare ruimten en de overheidsgebouwen in Istanbul kan de ‘Verottomanisering’ terug worden gezien. Het willen vervangen van Gezi Park en de levendige drukte van het Taksim-plein met een symmetrische winkelcentrum zoals Demirören heeft gezorgd voor veel protest. Maar er zijn diverse andere voorbeelden van deze verottomanisering van de openbare ruimte.

 

altIn hetzelfde jaar als toen Erdoğan opriep om de populaire serie ‘Muhteşem Yüzyıl’ (Schitterende Eeuw) op te doeken, kwam de film ‘Fetih 1453’ uit. Dit was een Turkse epische film met een budget van 18,2 miljoen dollar gebaseerd op het verhaal van Mehmed II en zijn verovering van de oude Byzantijnse hoofdstad Constantinopel. Deze film werd een kassucces.

 

altMilieuactivisten begonnen te demonstreren in Gezi Park te Istanbul om de laatst overgebleven groene ruimte te beschermen in het centrum van de stad. Na zes dagen kreeg de demonstratie een totaal andere kleur:  een overmatig gebruik van geweld door de politie, met inzet van traangas, waterkannonen en plastic kogels tegen de demonstranten. 

 

alt

Er zijn veel geruchten over de protesten in Ankara. Enkele van de geruchten die ik hoorde, waren onder andere dat er politieagenten uit andere provincies naar Ankara waren gehaald omdat de agenten uit Ankara weigerden nog langer orders op te volgen gezien deze orders onnodig hard waren. Een hoogleraar van de Universiteit van Ankara meldde dat bovendien zes politieagenten zelfmoord hadden gepleegd.
 

Alhoewel ik de eerste avond niks had gevonden wat betreft de protesten, was het de tweede avond erg anders. In Kuğulu Park waren minstens 1000 mensen, maar volgens sommige schattingen duizenden (tot wel 10.000) personen, aanwezig. Nu.nl had het over honderden maar dat leek mij, als ooggetuige, niet correct.