Fout

De hele wereld heeft te lijden onder een economische crisis en Turkije lijkt als één van de eerste landen hersteld te zijn van de nasleep hiervan. Want waar landen zoals India, China en Brazilie een percentuele groei van respectievelijk 0,21%, 0,55% en 0,22% boekten, deed Turkije het met 0,7% veel en veel beter.

Wat meteen opvalt is dat Turkije haar hernieuwde inkomsten grotendeels investeert in de energiesector en dan met name de natuurlijke energiebronnen die het land rijk is, zoals wind- en zonenergie. Turkije heeft in dit kader zelfs 1 miljard dollar geleend van de U.S. Eximbank middels haar Minister van Energie Taner Yıldız, met als enige voorwaarde dat al het geld in projecten omtrent de winning van natuurlijke energie gestoken zal worden.

Een ander project aangaande zonenergie in Turkije, komt van de Erciyes Universiteit in Kayseri. Deze heeft namelijk, in samenwerking met fabrikant Ezinç Metal, een auto ontwikkeld die geheel werkt op zonenergie. De auto kost ongeveer 75.000 Turkse Lira, omgerekend 37.000 euro.

Echter, ook op andere gebieden boekt Turkije een exponentiële groei. Zo groeide de Turkse banksector met 14% in de eerste vijf maanden van 2010. De interne Turkse groei zorgde ook voor buitenlandse investeerders. Alleen in İstanbul al werd er in de eerste zes maanden van 2010 6,53% meer geïnvesteerd, terwijl de kapitaal van İstanbul steeg met 27,16%.

Het kapitaaloverschot wordt door Turkije op zeer strategische wijze gebruikt; zo zijn Turkish Airlines en Zorlu overeengekomen om een nieuw gezamenlijk bedrijf op te richten. Dit nieuwe bedrijf zou Turkije een nieuw opkomend aviatiebasis moeten maken voor buitenlandse investeerders. Het nieuw op te richten bedrijf zal zich richten op aviatie en het onderhouden van industriële gastribunes, waarbij het jaarlijks meer dan 100 miljoen dollar winst denkt te zullen behalen.

Dat deze economische projecten in Turkije, in een wereld waar vrijwel alle landen juist moeten bezuinigen op hun uitgaven, de aandacht van veel landen trekken, zal niemand vreemd in de oren klinken. Zo wil İran een aardgasovereenkomst met Turkije sluiten ter waarde van 1,3 miljard dollar. Ook opkomend lokale grootmacht Vietnam heeft bij Turkije aangeklopt voor verregaande culturele, educatieve, technologische en wetenschappelijke samenwerking.

Maar Turkije heeft met de opening van haar eerste geopark ooit, in het district Kızılcahamam vlakbij de Turkse hoofdstad Ankara, laten zien dat het ook waarde hecht aan het behoud van natuur. Het één miljoen dollar kostende park is vooral bedoeld om de lokale fossielen, geologische rijkdommen en natuurlijke historie te behouden voor het nageslacht. Iets waar de Turken nu eindelijk eens het geld voor hebben.