Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

altIn hetzelfde jaar als toen Erdoğan opriep om de populaire serie ‘Muhteşem Yüzyıl’ (Schitterende Eeuw) op te doeken, kwam de film ‘Fetih 1453’ uit. Dit was een Turkse epische film met een budget van 18,2 miljoen dollar gebaseerd op het verhaal van Mehmed II en zijn verovering van de oude Byzantijnse hoofdstad Constantinopel. Deze film werd een kassucces.

De politieke agenda en de retoriek van de regerende AKP werd gevoed door deze nostalgische passie voor het Ottomaanse Rijk. Zo werden de Ottomaanse sultans ‘Turkse notabelen’ (Türk Büyükleri) genoemd. Ook werd de huidige economisch succes verbonden met de ‘gouden tijden’ van het rijk. Erdoğan liet zijn passie vaak blijken door ook aan te geven dat het Ottomaanse Rijk zijn succes mede te danken had aan de tolerante sociale gemeenschap.

Herhaaldelijk worden er verwijzingen gemaakt naar de Joden die door de Ottomanen verwelkomd werden op hun grondgebieden na de Spaanse en Portugese verdrijvingen in de late vijftiende eeuw. Ook worden er verwijzingen gemaakt naar de Armeniërs als de ‘trouwe volk’ (millet-i Sadika) om de multiculturele samenleving van het rijk te benadrukken. Het moge duidelijk zijn dat Erdoğan zijn inspiratie put uit het verleden maar zijn inspiratie wordt ook door critici gezien als een poging om een sfeer van intolerantie jegens afwijkende meningen, religieuze verschillen en levensstijlen te creëren. De gebeurtenissen rondom Gezi park worden door dezelfde critici gezien als een overduidelijke voorbeeld hiervan.

Wordt vervolgd... Klik hier voor deel 1.

 

Login of registreer om een reactie te plaatsen