Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt Niet alleen in de speeches en interviews van Erdoğan, maar ook in de nieuwe bouwprojecten van de openbare ruimten en de overheidsgebouwen in Istanbul kan de ‘Verottomanisering’ terug worden gezien. Het willen vervangen van Gezi Park en de levendige drukte van het Taksim-plein met een symmetrische winkelcentrum zoals Demirören heeft gezorgd voor veel protest. Maar er zijn diverse andere voorbeelden van deze verottomanisering van de openbare ruimte.

Op Miniatürk, een van de grootste miniatuur parken van de wereld,  geopend in 2003, is de Ottomaanse geschiedenis veranderd in kleine modellen met grote nationale trots.  In 2009 opende Erdoğan in de Panorama 1453 Geschiedenis Museum, gewijd aan de verovering van Constantinopel, te bezichtigen in het Topkapi. Het museum is een monument van een 360 graden schilderij van Ottomaanse soldaten op het slagveld, vergezeld van 3d-geluidseffecten.


Maar dit zijn locaties die mensen kunnen kiezen om te bezoeken, maar de dagelijkse rijders van de metro kunnen de verottomanisering ook zien in de muurtegels van de metrostations, variërend van heel Istanbul, van Taksim tot Kadıköy. In dezelfde week als de toespraak van Erdoğan bij de Archieven werd er aangekondigd dat de derde brug in Istanbul vernoemd zou worden naar Sultan Selim I, ook wel bekend als Sultan Selim de Strenge of Standvastige, ook wel bekend als dienaar van de heilige steden Mekka en Medina. Een Sultan die door de Alevitische groepering gezien wordt als een onderdrukker en tyrant. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat er vele Alevitische Turken deelnamen aan de recente protesten in Gezi Park.

Wordt vervolgd... Klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2.

 

Reacties   

 
#1 Osman 25-06-2013 09:22
In zijn laatste speech in Erzurum of Kayseri zei Erdogan dat hij wilde dat iedereen overal Turkse vlaggen ophangen. Daarbij zei hij dat op de Turkse vlaggen geen symbolen of beelden moesten. Opvallend was dat hij de drie halve manen (üç hilal) goedkeurde want hij zei:'dit is de vlag van het Ottomaanse rijk.'
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen