Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt

Naast de bouwprojecten (zoals de muurtegels op metrostations) werden de afgelopen vier jaar de Turkse burgers regelmatig wakker gemaakt met het nieuws van hoeveel kinderen ze moeten hebben, hoe gevaarlijk roken en drinken is voor hun gezondheid en hoe succesvol de Turkse economie is. Vaak worden deze dingen persoonlijk verklaard door Erdoğan, met een autoritaire toon en verwijzend naar zichzelf in plaats van zijn partij.

Sommige critici vergelijken het gedrag van Erdoğan en het censureren van de media met die van Sultan Abdülhamid I. Deze sultan opende in zijn tijd nieuwe scholen en censureerde de pers, zodat de afgestudeerden van deze nieuwe scholen niet publiekelijk hun onenigheid met de Sultan konden delen. Maar in tegenstelling tot de Turken rond de tijd van Sultan Abdülhamid I, zijn de conservatieve en liberale moslims in huidig Turkije over het algemeen blij met de groeiende politieke charisma van Erdoğan.

Voordat Erdoğan Turkije had verlaten voor zijn bezoek aan Tunesië, Algerije en Marokko op 3 juni, beschreef hij de demonstranten als plunderaars, een kleine minderheid van de marginale personen en extremisten. Al gauw bleken er meer aanhangers zich aan te sluiten. De demonstraties gingen niet meer om enkele bomen. Het waren niet meer enkele milieuactivisten. Ieder groep die maar oneens was met een van de visies van Erdoğan zag aanleiding om zijn ongenoegen te uiten.

Het is daarom niet verontwaardigend dat Erdoğan de demonstranten zag als Janitsaren, elite troepen van de Ottomaanse Sultan die tijdens het Ottomaanse Rijk in opstand kwamen tegen de Sultan. De gevoelens die sommigen hebben dat Erdoğan zich ziet als een gelijkwaardige aan een Sultan wordt hierdoor versterkt. De angst dat de laïciteit in Turkije zal vervangen worden, groeit door de passie van Erdoğan. Of deze angst terecht is valt over te discussiëren, maar in de belevenis van vele Atatürk aanhangers is deze bedreiging echt. Ook deze mensen mengen zich tussen de demonstranten. Voeg hier ook wat anarchisten toe en je krijgt een geëscaleerde chaos.

Wordt vervolgd... Klik hier voor deel 1, hier voor deel 2 en hier voor deel 3.

 

Login of registreer om een reactie te plaatsen