Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

De omstreden krant Taraf heeft in Turkije alweer geblunderd. Eerder beweerde Taraf dat de Turkse politicus Muhsin Yazıcıoğlu vermoord was en niet stierf bij een helikopterongeluk. Als bron beriep Taraf zich op telefoongesprekken die Muhsin zou hebben gehad met zijn mobiele telefoon, nadat zijn helikopter was neergestort.
 
Taraf beweerde dat Muhsin de crash had overleefd en toen pas gedood werd. Later bleek Taraf had gekeken naar de tijdzone van Londen (GMT 0) en niet die van Turkije (GMT +2). Hierbij werd bekend dat Taraf bewust naar de verkeerde tijdszone had gekeken, daar beide tijden op dezelfde regel stonden als “(GMT 0) 25.03.2009 14:34:36 | (GMT +2) 25.03.2009 16:34:36”. Het niet zien van de tweede deel van dezelfde regel, lijkt dan ook een bewuste keuze te zijn geweest. Ook Taraf erkende dat later en bood publiekelijk excuses aan.
 
Toch ging Taraf daarna door met het beroepen op dubieuze bronnen. Zo zou Taraf geheime legerdocumenten hebben waaruit bleek dat het leger een staatsgreep plande, maar bleek ook dit gebakken lucht. Het is dan ook frappant waarom een dermate omstreden krant zoveel steun krijgt van Europa en de Europese Unie. Wellicht dat het iets te maken heeft met het feit dat erg provocerend is en zelfs openlijk wil dat Turkije opgedeeld wordt in federaties, waarbij een groot deel Koerdisch moet worden. 
 
Hoe amateuristisch Taraf te werk gaat, werd onlangs weer duidelijk toen een bericht verscheen over de Nederlandse verkiezingen. Zo zou de PvdA-leider volgens Taraf niet ‘Diederik Samsom’ heten, maar ‘Diederik Samson Leiden’. Deze lachwekkende en pijnlijke fout is niet te plaatsen daar Samsom voluit Diederik Maarten Samsom heet en geboren is in Groningen. Daarna woonde hij in Delft. Met Leiden heeft hij niks te maken als stad, laat staan als achternaam.
 
Waarschijnlijk weet Taraf niet dat ‘Leiden’ een stad in Nederland is, en heeft het dit woord ergens van gekopieerd. Het geeft het niveau van Taraf goed weer, het is een marginale krant die zeer amateuristisch te werk gaat. Toch nodigde de anti-Turkse lobbygroep Turkije Instituut de redacteur van Taraf, Yasemin Congar, uit om naar Nederland te komen omdat Taraf zogenaamd “een belangrijke krant was”. Ook in 2012 werd Congar weer uitgenodigd naar Nederland, waarbij weer al haar kosten vergoed werden. Waarom de Europese Unie en Europa deze krant dan subsidiëren is een vraag die ons elk op de lippen staat.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen