Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Momenteel is de onrust in Syrië overal in het nieuws en steeds vaker komt Turkije ook in het nieuws met betrekking tot de onrustige Koerden in het noorden van Syrië. Hoe zit dit eigenlijk? De columnist Arslan Bulut schreef er onlangs een artikel over.
 
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoğlu, die bekend staat om zijn boek “Strategische Diepte en ‘geen-vijanden-beleid’-politiek” heeft Turkije uiteindelijk tot een afgrond gebracht, volgens Bulut. Net zoals de gepensioneerde ambassadeur İnal Batu zegt: “We komen helemaal vast te zitten. De Turkse hulp aan de Syrische oppositie leidt tot de verdeling van Syrië en dit zal uiteindelijk leiden tot het ontstaan van een nieuwe Koerdische staat. Deze nieuwe staat begint in Syrië en eindigt in Irak. Door ons buitenlands beleid hebben we bijna geen goede relaties meer met onze buurlanden.”
 
De Turkse premier Tayyip Erdoğan heeft met zijn ‘one minute’-actie geprobeerd om het te doen lijken alsof hij tegen Israël is om zo de Midden-Oosterse islamitische landen tot zich te trekken. Aanvankelijk is dit hem gelukt, maar nu heeft iedereen gezien dat hij de uitvoerder is van de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten.
 
Afgevaardigde van de Turkse oppositiepartij CHP, Gürkut Acar, zegt hierover het volgende: “Doordat de VS zelf niet Syrië kan binnenvallen, dwingt het Turkije om dit te doen. De Turkse premier en zijn AKP-regering, die de VS zien als het bestaansoorzaak voor zichzelf, zijn letterlijk verbonden aan de VS.”
 
CHP-parlementariër Onur Öymen stelde het als volgt: “Waarom stelt niemand de volgende vraag aan Davutoğlu: Is Barzani volgens u verantwoordelijk voor het buitenlands beleid van Irak? Barzani heeft op 12 juli alle Koerdische instellingen bevolen en gedwongen om te infiltreren in de Syrische Koerdische Autonome Regering en heeft dit voor elkaar gekregen. De Koerdische formaties in het noorden van Syrië worden rechtstreeks geleid door Barzani. Terwijl hij dit doet, wordt ook de PKK en hierop lijkende instellingen uitgenodigd. Het is onrustgevend dat de AKP het volk ziet als naïef.”
 
Volgens Öymen ziet de AKP het volk dus als naïef en kan het naar hartenlust zijn buitenlandse beleid aanpassen wanneer Erdoğan dit wil. Volgens Arslan Bulut is AKP in wezen niks meer dan een politieke partij die de wensen van de VS uitvoert en de belangen van Turkije in de regio in gevaar brengt.
 

Reacties   

 
#1 Ibrahim 16-08-2012 18:36
Turkije is altijd al een ambassadeur geweest van het buitellandbeleid van Amerika. In wezen is er geen verandering.
 
 
#2 Arslan 23-08-2012 23:05
Niet altijd al. Pas vanaf eind veertiger jaren voert Turkije een buitenlands beleid dat sterk georiënteerd is op de V.S. Eenvoudigweg omdat men bang was ingelijfd te worden door de Sovjet-Unie.

Na de coup van 1980 en de komst van de ANAP regering door de georkestreerde volksmisleiding, zijn de betrekkingen verder aangehaald en is het Turkse internationale politieke beleid steeds meer in de pas gaan lopen met die van de belangen van de VS.

Echter, sinds de val van het Ijzeren Gordijn bleef het land fungeren als een satellietstaat van de VS. Het leek wel alsof de beleidsmakers werden verrast door de val van het communisme en mede door het ontbreken van een visie voor de toekomst, trouw bleef aan het oude vertrouwde 'partnerschap' met de VS en de NAVO, dat feitelijk met de komst van een post-communistische fase, in een vervallen toestand geraakte van voortschrijdende betekenisloosheid.

Helaas is onder het bewind van de AKP, Turkije van een satellietstaat zelfs gedegradeerd tot een vazalstaat van de VS. We zien hierin een voortzetting van het ANAP beleid van de jaren 80, die met haar marionettenkabinet het land volledig in het gareel liet lopen van de VS. Het lijkt erop dat de liberaal-conservatieven een naam hebben hoog te houden op dat gebied.
 
 
#3 Ibrahim 25-08-2012 10:24
Beste Arslan,

Bedankt voor je reactie.

Het feit dat Turkije altijd al een ambassadeur is geweest vam het buitenlandbeleid bedoel ik na de jaren 50.

Je reactie zit vol met historische onjuistheden en onderwerpen welke te boven gaan aan het artikel.
De AKP is een partij welke zich in de afgelopen decenium heeft bewezen als een vooruitstrevende partij. Andere partijen kunnen daar nog een puntje aan zuigen. Zeker de CHP welke onder elke paraplue schuilt ook onder groen geel rood paraplue (PKK).
 
 
#4 Dennis de Deniz 25-08-2012 16:43
Ibrahim zei:
Je reactie zit vol met historische onjuistheden en onderwerpen welke te boven gaan aan het artikel.
Het is inmiddels pijnlijk duidelijk wiens opmerking compleet vol zit met pretentieuze opmerkingen en halve complottheorieen gemengd met regelrechte fantasieverhalen.

Dri ekeer raad wie dat is? Een tip: niet Arslan.
 
 
#5 Ibrahim 26-08-2012 11:14
Beste Dennis, je reacties zijn net zoals altijd buitengewoon kinderachtig. Maar dat is niet het enige. Jij heb sympathie voor personen welke collaboreren met de PKK. Ik bent buitengewoon niet kritisch over achtergronden van personen welke op AIP site ter sprake komen. Daarnaast gun jij mensen niet om vanuit een andere invalshoek naar de werkelijkheid te kijken. Dus kort gezegd vraag ik me af wat hier hier doet en zoekt.
Lees de link die ik op deze site heb gezet. AYGUN heeft PKK gezinnen gesteunt met juridische hulp.
Jij staat totaal niet open voor andere zienswijzen.
 
 
#6 Dennis de Deniz 26-08-2012 14:13
"Zoals altijd"? Volg je me al een tijdje? Heb je geen leven, beste Ibrahim?

Je bent kort door de bocht, vergelijkt appels met peren en gaat nog eens off-topic bij elk nieuwsbericht. Lees de huisregels en pas je aan want hier op AIP spelen we de bal en niet de man.

Dat over Aygun, heb ik al op gereageerd. Nergens in het hele bericht komt het woord 'PKK' voor dus leer eerst lezen (en overigens ook schrijven; niet persoonlijk bedoeld maar ik stoor me aan zinnen zoals "Ik bent").

Je zegt twee keer dat ik andere mensen niks 'gun' en niet open sta voor andere blikken. Is dat waarom ik op jou reageer? En is dat niet de pot die de ketel zwart verwijt te zijn? Want begin jij niet elke zin met "jouw reactie zit vol onwaarheden"?

Met andere woorden, alle andere zienswijzen dan de jouwe zijn per definitie "onwaar"? En dan beschuldig jij anderen ervan om niet open te staan? Wat een gewarpte (Mario Brothers-fans snappen dat woord) dimensie heb jij als realiteit zeg, kerel.

Jij denkt echt dat jij de waarheid in pacht hebt, of niet?
 
 
#7 admin 26-08-2012 14:31
*** Waarschuwing door admin ***

De discussie over Aygun kan hier verder: http://www.allesinperspectief.nl/Turkije/pkk-terroristen-laten-politicus-vrij.html#comment-2253

Houd dit topic schoon, Ibrahim en Dennis de Deniz. En Ibrahim, voor een nieuwkomer ben je wel erg (passief-)agressief en assertief. Toom het wat in en reageer inhoudelijk op jouw tegenstander, zie daarvoor de door mij gegeven link.

*** Waarschuwing door admin ***
 
 
#8 Ibrahim 26-08-2012 16:52
*** Bewerkt door admin ***

@Ibrahim

Niet doorgaan nadat ik je gewaarschuwd heb, zie mijn bericht hiervoor.

*** Bewerkt door admin ***
 
 
#9 Arslan 26-08-2012 20:54
Ibrahim zei:
De AKP is een partij welke zich in de afgelopen decenium heeft bewezen als een vooruitstrevende partij. Andere partijen kunnen daar nog een puntje aan zuigen. Zeker de CHP welke onder elke paraplue schuilt ook onder groen geel rood paraplue (PKK).Klopt. In een wereld waar "vooruitrevendheid" in de internationale politiek wordt vertaald als onvoorwaardelijke steun aan het Amerikaanse exceptionalisme en het klakkeloos overnemen van Amerikaanse standpunten, kan ik niets anders doen dan jou gelijk geven.

Verder ben ik tevens geen fan van de huidige CHP, maar de CHP is voor zover ik weet, sinds halverwege de jaren 70 niet aan de macht geweest. Mocht je dus kritisch zijn op, de door Turkije gevoerde buitenlandse politiek, dan je je te richten op het huidige kabinet en niet op een partij die de afgelopen 35 jaar niet aan macht is geweest.

Natuurlijk is de CHP niet heilig en zitten er figuren bij, die door velen verdacht worden nauwe banden te onderhouden met de PKK (zoals Sezgin Tanrikulu) maar naar mijn mening overstijgt dit juist het doel van dit artikel. Misschien dat één van de schrijvers hier eens in wil duiken en een artikel over wil schrijven ?
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen