Fout

Deze week kwam Groot-Brittannië in het nieuws met haar plotselinge steun voor Turkse toetreding tot de Europese Unie. Dat meldde de Britse premier David Cameron tijdens zijn bezoek aan Turkije.

Al snel volgden andere grote Europese diplomaten deze lijn; zo meldde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle en de Duitse voorzitter van het Parlementair Comité voor Buitenlands Betrekkingen Ruprecht Polenz dat ze ook een Turks lidmaatschap van de Europese Unie steunden. Dit terwijl de Duitse officiële politiek, overigens net als de Franse lijn, nog steeds wantrouwend is tegenover een Turks EU-lidmaatschap. De uitspraken van Cameron dat Turkije het verdient om lid te worden, lijken een serieus breuk te veroorzaken in de buitenlandse politiek van deze drie grootmachten binnen de Europese Unie. Ook de kleinere EU-lidstaten, zoals Bulgarije, beginnen Turkije te steunen.

Cameron heeft ook wel een sterk punt door Turkije bijval te geven; de Turkse economie heeft een groeipercentage om over naar huis te schrijven. Zo is het Turkse werkeloosheidscijfer het laagst in ruim anderhalf jaar tijd, opmerkelijk gezien het feit dat de meeste Europese landen nog steeds niet hersteld zijn van de economische crisis. Maar ook qua agricultuur heeft Turkije de 8ste economie ter wereld, met een productiewaarde van 51 miljard dollar en 11,2 miljard dollar aan export.

Maar ook andere cijfers laten de immense groei van Turkije zien; op de aandelenmarkt van İstanbul is de gezamenlijke waarde van de Turkse bedrijven gestegen van 69,6 miljard dollar in 2000 naar 162 miljard dollar in 2006. In 2009 bedroeg het echter ruim 234 miljard dollar. Dit leidde ertoe dat de nationale ISE-index van de Turkse aandelenmarkt een recordhoogte bereikte; het hoogste punt sinds januari 1990.

Het is dan ook niet toevallig dat Cameron zich op Turkije richt. “De Turkse economische groei zal tegen 2017 de groei van India ver achter zich gelaten hebben.”, aldus de kersverse Britse premier.