Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt

In het Turks kennen we het gezegde: ‟Ayakkabım dar olduktan sonra, acun geniş olmuş neme gerek?” Deze is te vertalen met ‘Wat heb ik er aan dat de wereld ruim is als mijn schoenen te strak zitten?’ In de context van deze artikel kunnen we zeggen ‘wat heb je aan vrije denken als je moet denken binnen datgene wat door anderen wordt bepaald?’ Het vrije denken, een begrip dat zeer populair is in het Westen, staat in zekere mate op losse schroeven.

 

In veel grafieken is de y-as een vaste eenheid, zoals kg, meter, liter of euro.Bij deze index-grafieken lijkt dit ook zo, want op de y-as wordt de eenheid in punten gebruikt. Niets is echter minder waar! Een index-punt is nl. geen vaste eenheid in de tijd en je mag er dan ook historisch gezien geen enkele betekenis aan hechten. Een index wordt berekend aan de hand van een mandje aandelen. Bij elke index gebeurt dat volgens een bepaalde formule en de uitkomst van de formule levert een aantal punten op. Een grote fout die veel mensen maken is, dat er waarde gehecht wordt aan deze grafieken. Deze grafieken zijn echter erg bedriegelijk.
 

Op 23 september krijgt de Dow de grootste facelift sinds 2004 als in één klap drie hoofdfondsen worden vervangen. Hewlett-Packard Co., Bank of America Inc. en Alcoa Inc. , de losers, worden vervangen door Goldman Sachs Group Inc., Nike Inc. en Visa Inc (The New Dow Stocks in Three Charts), de winners. De herziening van de aandelen van de Dow Jones toont weer aan hoe de Dow Jones Index gemanipuleerd wordt, zodat deze index op lange termijn blijft stijgen. Zwakkere aandelen worden vervangen door populaire aandelen (losers out, winners in).
 

De Russische president Vladimir Putin is met het versturen van zijn open brief naar de Amerikaanse krant The New York Times, een brievenoorlog begonnen. Dat blijkt nu de Amerikaanse senator John McCain een opiniestuk voor de Russische krant Pravda heeft geschreven. Putin schreef in zijn brief het Amerikaanse volk aan en probeerde hen te overtuigen om de Amerikaanse president Obama op andere gedachten te brengen wat betreft de militaire interventie van de Amerikanen in Syrië.
 
Na de open brief die de Russische president  naar de Amerikaanse krant The New York Times had gestuurd, heeft nu de Amerikaanse senator John McCain een opiniestuk voor de Russische krant Pravda geschreven. Hiermee lijkt het versturen van een open brief van een hooggeplaatste heerser een nieuwe vorm van diplomatie te zijn.