Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

In de Verenigde Staten van Amerika is er een schandaal ontstaan rondom Murat Topaliyan, een Armeens lobbyist die banden had met meerdere Amerikaanse politici waaronder voormalig president Bill Clinton. De in Amerika woonachtige Topaliyan (ook wel bekend als Mourad Topalian) gaf duizenden, miljoenen dollars aan geld uit om Amerikaanse politici ertoe te bewegen de gebeurtenissen van 1915 te erkennen alszijnde een ‘genocide’.

Nu is echter naar voren gekomen dat Topaliyan ook banden had met een Armeense terreurorganisatie, verantwoordelijk voor vele bomaanslagen in de Verenigde Staten. Veel van die bomaanslagen waren gericht op Turkse consulaten, ambassades en andere Turkse gebouwen.

Uit een onlangs uitgezonden NBC-documentaire bleek tevens dat Topaliyan affair in 2001 veroordeeld was tot 37 maanden cel wegens ‘het illegaal opslaan van oorlogswapens en explosieven, verbonden aan een terroristenorganisatie’. Dat Topalian ondanks deze veroordeling tot voor kort toch kon lobbyen bij prominente Amerikaanse politici, lijkt een ongelovelijk en ongehoord schandaal. Toch is dat precies wat gebeurd is. De haat van Topaliyan jegens Turkije en Turken ging zo diep dat hij zich niet liet weerhouden om zowel zijn lobby-activiteiten als zijn terreuracties voort te zetten. Een bomaanval op een Turks Cultureel Centrum in het Amerikaanse Ohio is daar een mooi voorbeeld van.

Topaliyan beweerde dat zijn grootouders vermoord waren door Turken in het Osmaanse Rijk, het huidige Turkije, rond 1915 in het gewoel van de Eerste Wereldoorlog en wilde dat de Verenigde Staten van Amerika dit erkenden alszijnde een ‘genocide’.

Er zijn echter ook voorbeelden van hoe het anders kan tussen Turken en Armeniërs. De eveneens in Amerika woonachtige Cenk Uygur, zelf van Turkse komaf, is de presentator van ‘The Young Turks’ (vertaald ‘De Jong Turken’, een politieke organisatie in de nadagen van het Osmaanse Rijk). Deze show is in 2009 verkozen tot de beste politieke nieuwssite van Amerika.

Maar alhoewel Uygur zich meermaals heeft uitgesproken tegen de term ‘genocide’ om de gebeurtenissen van 1915 te beschrijven, besloot hij de Armeens-Amerikaanse Ana Kaspariyan aan te nemen als producer en medepresentator. Dat Kaspariyan fanatiek is omtrent de term ‘genocide’, weerhield Uygur er niet van om haar toch te beoordelen op haar capaciteiten. Dat Kaspariyan lijnrecht tegenover Uygur staat met haar mening omtrent 1915 was volgens Uygur ook geen obstakel.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe de Turks-Armeense relatie ook opgebouwd kan worden.

 

Reacties   

 
#1 Mustafa 08-05-2011 14:12
Weet je wat ik niet begrijp, dat zulke nieuws de internationale media niet bereikt. Andersom bij de Turken wordt het een wereld (of een Europese) nieuws en als ze erover klagen zijn ze “nationalistische”.
www.refdag.nl/opinie/meer_inzet_nodig_tegen_ontkenning_armeense_genocide_1_548215
Hierdoor kan het zijn dat de Turken een grote afkeer krijgen tegen Europa. Dit mede omdat Europa te partijdig is, er is altijd tolerantie voor de Armeniërs of de PKK aanhangers, maar niet voor de Turken.

Niemand praat wat over de Taşnaks en de Hinçaks (Armeense terroristische organisaties), die bekendstaan met hun moordpraktijken in Azerbeidzjan (1918 en 1992) en Turkije (1890-1920).
http://www.ermenisorunu.gen.tr/turkce/katliamlar/index.html
Echter om de “Armeens-Turkse kwestie” optelossen moet je subtiel naar het onderwerp kijken, dus onafhankelijk gaan onderzoeken.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen